Явно за да привлека посетители на блога ми ще трябва да публикувам рецепти. Рецептата за арменските сладки е сред най-посещаваната ми публикация и сега ще си позволя да Ви провокирам още малко с поредната тайна арменска рецепта.
Ето така и кратка рецепта на мантъто - арменското де. Знам че някои го правят без месо... но аз обичам месце.:
Ако сте месили тесто няма да Ви затрудни първия етап, който ще е престъпление да Ви обяснявам. Тесто от брашно и вода. Учи се в невръстна възраст до мама. Но ето насоки: на всяка водна чаша по две супени лъжици олио и отцет, брашно колкото поема колкото да не стане много меко. То като престои два часа се отпуска. Една порция е ... зависи от тайфата :) за нашата ще стигне две и половина чаши или = пет, шест души. :)
Омесеното брашно слагате в тава примерно на четири топчета разделени и ги завивате с хавлиена кърпа.
Така трябва да стои два часа. През това време приготвяте половин кг. кайма запържвате с една глава лук. После с точилката разтилате по едно топче, да не е много тънко-прозрачно.
Режете на малки примерно три на два см. по дължина по диагоналите и във всяко получено слагате малко кайма и защипвате в двата края от горе, редите в намазана с масло тава и слагате на диагонал плътно едно до друго. Вижте снимката! :) Отгоре върху тях, слагате тук там парченца масло. Поставяте във фурната на сто и педесет-щесдесет, но след четиредесет минути трябва да наглеждате, че тестото бързо загаря. Вижте изпеченото в тавата на последната снимка.
За малко майката да забрави да кажа, че е нужен и бульон! Изпеченото мантъ начупвате на парченцата им, слагате ги в бульона, който трябва да е от 1 пиле истинско и може за вкус (не са полезни) да добавите три- правоъгълни пилешки бульони Маги (за пет/шест души.) Да не престои много в бульона варейки се за да е твърдичко, хрупкаво и е готово!
Самото ястие се сервира с кисело мляко с или без чесън, който както го понася! :) Всеки си слага киселото мляко колко лъжици му е по вкус и го разбърква.
Самото сварено пиле също може да го поднесете отделно в чиния защото комбинацията си я бива а и някой ако не му хареса мантъто може да се задоволи с пилешкото. :))))
Айде са, приятно ядене и... не прекалявайте щот последния път щях да се пръсна! :)
______
Ъпдейт 11.2022
След поредната арменска вечер добавям, че бульона може да е зеленчуков заедно с безмесната плънка, която беше направила моята най-малка щерка (похвално за тинехнжър).
След поредната арменска вечер добавям, че бульона може да е зеленчуков заедно с безмесната плънка, която беше направила моята най-малка щерка (похвално за тинехнжър).
Перфектно си беше станало казвам за онези, отказали блажното от своето блюдо!
Коментари