Пропускане към основното съдържание

Тайната рецепта на арменското мантъ, или манти (по турски)


Явно за да привлека посетители на блога ми ще трябва да публикувам рецепти. Рецептата за арменските сладки е сред най-посещаваната ми публикация и сега ще си позволя да Ви провокирам още малко с поредната тайна арменска рецепта.
Ето така и кратка рецепта на мантъто - арменското де. Знам че някои го правят без месо... но аз обичам месце.:
Ако сте месили тесто няма да Ви затрудни първия етап, който ще е престъпление да Ви обяснявам. Тесто от брашно и вода. Учи се в невръстна възраст до мама. Но ето насоки:  на всяка водна чаша по две супени лъжици олио и отцет, брашно колкото поема колкото да не стане много меко. То като престои два часа се отпуска. Една порция е ... зависи от тайфата :) за нашата ще стигне две и половина чаши или = пет, шест души. :)


Омесеното брашно слагате в тава примерно на четири топчета разделени и ги завивате с хавлиена кърпа.


Така трябва да стои два часа. През това време приготвяте половин кг. кайма запържвате с една глава лук. После с точилката разтилате по едно топче, да не е много тънко-прозрачно.

Режете на малки примерно три на два см. по дължина по диагоналите и във всяко получено слагате малко кайма и защипвате в двата края от горе, редите в намазана с масло тава и слагате на диагонал плътно едно до друго. Вижте снимката! :) Отгоре върху тях, слагате тук там парченца масло. Поставяте във фурната на сто и педесет-щесдесет, но след четиредесет минути трябва да наглеждате, че тестото бързо загаря. Вижте изпеченото в тавата на последната снимка.
За малко майката да забрави да кажа, че е нужен и бульон! Изпеченото мантъ начупвате на парченцата им, слагате ги в бульона, който трябва да е от 1 пиле истинско и може за вкус (не са полезни) да добавите  три- правоъгълни пилешки бульони Маги (за пет/шест души.)  Да не престои много в бульона варейки се за да е твърдичко, хрупкаво и е готово!
Самото ястие се сервира с кисело мляко с или без чесън, който както го понася! :) Всеки си слага киселото мляко колко лъжици му е по вкус и го разбърква.
Самото сварено пиле също може да го поднесете отделно в чиния защото комбинацията си я бива а и някой ако не му хареса мантъто може да се задоволи с пилешкото. :))))


Айде са, приятно ядене и... не прекалявайте щот последния път щях да се пръсна! :)
______
Ъпдейт 11.2022
След поредната арменска вечер добавям, че бульона може да е зеленчуков заедно с безмесната плънка, която беше направила моята най-малка щерка (похвално за тинехнжър). 
Перфектно си беше станало казвам за онези, отказали блажното от своето блюдо!

Коментари

Нушка каза…
Много благодаря,рецептата е вярна,свекърва ми я правеше така но булъона слагаше във тавата и печеше още малко във фурната.

Популярни публикации от този блог

Тайната рецепта на Белите Арменски Сладки от Антуан Ангелов

Бели сладки по рецепта на Баба Аннушка... Рецептата не е моя но тези сладки на снимката винаги ги правя с голяма любов а днес ги снимах...за спомен и за да ги споделя с Вас. Публикувам ги за да може да ги правите и Вие, читателю!  Така смятам, че мъртвите винаги оживяват и ще са  с нас... Причини да направите сладките може да бъдат много... Кръщене, Коледа, Нова Година, Сватба...  На моята втора сватба вече ги можех и почерпих с тях всички гости с гордост. За съжаление когато бях малък те винаги са свързани повече с лоши поводи, като традиция за "Бог да прости" при арменците. Стандарт са си и това е! :))) Повярвайте ми, преяждал съм с бели сладки и основно като малък за това си ходех на погребения с възрастните. :))) Смешно... Сега не ми е толкоз смешно...  НО А стига с обясненията ...и да преминем към самата рецепта: _______________________ Продукти 250гр. краве масло (немско!) 2 чаени чаши пудра захар 1 и 1/2 чаена чаша бяло брашно...

Какво общо има между Изкуствения Интелект и Образованието в моето второ интервю по Дарик Радио...

След последното ми посещение в Дарик не успях да срещна Ники Кънчев из коридорите за да споделя снимки...  😁 Но пък можете да прослушате второто ми участие в ефира на Дарик излъчено на 4.10.2018 г. на тема: "Предизвикателства, които стоят пред образованието с навлизане на новите технологии в Изкуствения интелект." Да се похваля. Този път далеч по добра дикция и представяне. Или както казваха учителите едно време в СМА Киров - "Количествените натрупвания пораждат качествени промени!" Цялото интервю и статията ни по темата можете да намерите на този адрес: kontrax.bg . Същата статия бе публикувана и в Капитал , dir.bg и др. медии. Та, медийна звезда съм си вече и това е! Сега чакам само Антон Хекимян да ме покани в сутрешния блок на bTV за да му разкажа що е изкуствен интелект и има ли почва у нас.😂😂😂

Тайната рецепта на арменските лозови сарми с кайма.

Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" при готвенето и рецептата но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Сърми с лозови листа и кайма- около 6 порции (40-50 сърмички стават) Преди да запозна малко пред история... Нали гледам да пиша правилно в блога първо се зачудих кое е правилно: сЪрма или сАрма. Оказва се че това са две различни думи! Препратка е тук . Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Затова реших да изпозлвам и двете думи за да е по- изгодно търсенето в google. И така... _________ Необходми продукти: 500 гр. кайма (аз слагам смес), 100гр-1/2 чаена чаша ориз, 3 глави лук, копър (може и замразен), магданоз и джоджън по 1 шепа, сол 1 чаена лъжица и черен пипер 1/2 ч.л. Хайде стига статистика! Захващайте се за работа че има гладни!...