Пропускане към основното съдържание

Арменски постни лозови сърми или сарми от баба Мани

  • ПОСТНИ СЪМИ С ЛОЗОВИ ЛИСТА по стара арменска рецепта... :)
  • стават около 40 броя
  • 1 ч. чаша ориз, 1/2 ч. чаша олио 2 ч. чаши лук на ситно, 1/2 ч. л. черем пипер, не пълна сол.
  • вариантите за подправките са 2: копър, магданоз и джоджън или 1/2 ч. л. канела, 6-7 счукани зърна бахар може и 50гр стафиди
  • 1. Лукът се задушава в олиото- не се пържи с 1 ч. ч аша вода, която се добавя по-малко, като се свърши водата се добавя ориза, който е престоял около 1/2 час в студена вода и подправките ( без стафидите). Като заври сместа се сваля от огъня, добавяш стафидите.
  • 2. Лозовите листа пак вариш във вряла вода с лимон или сол, без дръжките.
  • 3. Пак върху плоска чиния се слагат листата, но се слага по 1 чаена лъжица от сместа, завиват се плътно- не се завиват от всички страни а като пурички.
  • 4. Дъното на тенджерата се поставят няколко листа и се подреждат плътно сърмичките, като поставяш между редовете резенчета лимон. Притискат се с чиния и се варят пак на БАВЕН ОГЪН, докъто останат на мазнина.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Тайната рецепта на арменските лозови сарми с кайма.

Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" при готвенето и рецептата но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Сърми с лозови листа и кайма- около 6 порции (40-50 сърмички стават) Преди да запозна малко пред история... Нали гледам да пиша правилно в блога първо се зачудих кое е правилно: сЪрма или сАрма. Оказва се че това са две различни думи! Препратка е тук . Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Затова реших да изпозлвам и двете думи за да е по- изгодно търсенето в google. И така... _________ Необходми продукти: 500 гр. кайма (аз слагам смес), 100гр-1/2 чаена чаша ориз, 3 глави лук, копър (може и замразен), магданоз и джоджън по 1 шепа, сол 1 чаена лъжица и черен пипер 1/2 ч.л. Хайде стига статистика! Захващайте се за работа че има гладни!...

"Орел и Сврака", една басня от Банчо Банов

Вчера съвсем "случайно" се озовах и присъствах на консултация за кандидат студенти в НАТФИЗ. Добре се посмяхме... Ето един от материалите в раздела басни. Разбира се текста няма същия ефект ако срещу вас не репетира добър кандидат. :))) Оставям на въображението Ви да се развихри как точно свраката говори и жестикулира... :) Само мога да съжалявам, че не направих видео с телефона... ___________________________ В гората се разнесе странна вест: Орелът влюбен до полуда - днес, без да размисли, без да чака, оженил се.                   И за кого?                                    За сврака. "Как тъй? Невероятно!                   ...

Тайната рецепта на Белите Арменски Сладки от Антуан Ангелов

Бели сладки по рецепта на Баба Аннушка... Рецептата не е моя но тези сладки на снимката винаги ги правя с голяма любов а днес ги снимах...за спомен и за да ги споделя с Вас. Публикувам ги за да може да ги правите и Вие, читателю!  Така смятам, че мъртвите винаги оживяват и ще са  с нас... Причини да направите сладките може да бъдат много... Кръщене, Коледа, Нова Година, Сватба...  На моята втора сватба вече ги можех и почерпих с тях всички гости с гордост. За съжаление когато бях малък те винаги са свързани повече с лоши поводи, като традиция за "Бог да прости" при арменците. Стандарт са си и това е! :))) Повярвайте ми, преяждал съм с бели сладки и основно като малък за това си ходех на погребения с възрастните. :))) Смешно... Сега не ми е толкоз смешно...  НО А стига с обясненията ...и да преминем към самата рецепта: _______________________ Продукти 250гр. краве масло (немско!) 2 чаени чаши пудра захар 1 и 1/2 чаена чаша бяло брашно...