Пропускане към основното съдържание

Тайната рецепта на Белите Арменски Сладки от Антуан Ангелов

Бели сладки по рецепта на Баба Аннушка...
Рецептата не е моя но тези сладки на снимката винаги ги правя с голяма любов а днес ги снимах...за спомен и за да ги споделя с Вас.
Публикувам ги за да може да ги правите и Вие, читателю! 
Така смятам, че мъртвите винаги оживяват и ще са  с нас...


Причини да направите сладките може да бъдат много... Кръщене, Коледа, Нова Година, Сватба...  На моята втора сватба вече ги можех и почерпих с тях всички гости с гордост.


За съжаление когато бях малък те винаги са свързани повече с лоши поводи, като традиция за "Бог да прости" при арменците. Стандарт са си и това е! :)))
Повярвайте ми, преяждал съм с бели сладки и основно като малък за това си ходех на погребения с възрастните. :)))
Смешно... Сега не ми е толкоз смешно... 



НО А стига с обясненията ...и да преминем към самата рецепта:

_______________________
Продукти
250гр. краве масло (немско!)

2 чаени чаши пудра захар
1 и 1/2 чаена чаша бяло брашно (аз купувам скъпо немско брашно).

Предварителна подготовка:
Разтопява се маслото до момента преди да почне да се пържи - (започват едни балони да се образуват). Тогава веднага се прецежда в подсушена тепсия (кръгла) НЕ алуминиева!
Оставя се да изстине.
Пресява се пудрата захар.
Пресява се брашното ( В отделни съдове са)


След като маслото е изстинало се поставя п.захар и започва голямото бъркане. По-точно биене около 20-25минути с ръка, докато стане пухкав маслен крем. Внимание! Това не е бъркане или автоматичен процес за кухненски робот! Не се бърка с нищо а се работи с голи ръце! А и ако са космати става още по вкусно :))) Ако искате да спазите процеса трябва да ползвате ръката за да направите сместа консистентна (не знам дали правилно го написах!). В повечето форуми ще видите какви ли не начини за приготвянето но това тук е истинската ОРИГИНАЛНА рецепта за БЕЛИТЕ АРМЕНСКИ СЛАДКИ! Така че запретвайте ръце :)


Процес е дълъг и трябва внимателно и усърдно да го правите. Докато бъркате сместа се загрява и е добре да я изнасяте от време на време на вън или в хладилника за малко да има време да изстине (защото се загрява от месенето и сместа се разваля!). А и няма да издържите на самото биене. Биенето е по скоро движение с шепата от една страна на тавата до другия и край. Не е точно месене... 


Когато получите консистенцията която е бяла и пухеста
ПОСТЕПЕННО се поставя брашното и тука се следи тестото да е по-меко от пластелин, но не твърдо, защото се чупят курабийките при оформянето. Самото месене приключва едва след като тестото стане на малки бучки и трябва трудно да се слепва - но да може да се задържа при овалянето. Поради това и няма точна доза на брашното, понякога поема 1 1/2 , друг път 2 чаши, Но не повече от 2 чаши! Внимавайте с Маслото - не трябва да има миризма и е желателно да е скъпо немско... знете си "в ляво да има жена която да дои кравата!" :))).
Нарязва се тестото на кубчета и се оформят по желание - аз го правя като баба на S (оригинала), или на топчета както повечето знаят. Вижте снимките.
Пекат се в загрята фурна около 160-180 градуса , така поставени стоят 5мин, после фурната може и да се изключи. Проверява се дали са готови - като се натиснат да не пропада пръста. Втвърдят ли се - вадим ги веднага! Внимавайте да не загорят от долу!
Щом изстинат се поръсват с п.захар-пак по желание.
Най-вкусно разбира се е самото сурово тесто! Пробвайте задължително!:)

Тъй като видях че има яко търсене в Гуглето на моята статия добавих и снимки (29.11.2014 г). Вижте добавих и рецептата за Мантъто или Манти както му викат в Турция на този линк.

Междувременно се забавлявайте с др. статии в моя блог. Ако Ви харесват... или Ви харесват ще се радвам много. Защото това са моите БЕЛИ сладки! :))) Ако сте се справили с всичко както трябва когато отхапете S форматирана бяла арменска сладка трябва да се е получил отвор вътре - празено пространство във форма на сърцевина "ядро".. Но не се обезкуражавайте ако го няма, могат го само най-добрите... сериозните които правят редовно любов, бели сладки и още нещо.. :)))

Да ви е сладко!
С много обич и благодарност за Баба ми Ануш, Бог да я Прости!

Коментари

Анонимен каза…
Много благодаря за рецептата! Издирвам я от години,но безуспешно :-( Това са едни от любимите ми,правеше ги леля Луси,сестра на баба ми,но с нея си отиде и рецептата ......Правеше ги за специални поводи-сватба,годеж,бал.Обясняваше ми как се правят,но "вятър ме вее" ;-) На въпроса ми как се прави дупчицата в средата се смееше и казваше,че им слага клечица и после я вади ;-),а после отговаряше,че се е справила добре щом има дупчица ;-) Ще опитам да ги направя,въпреки че съм респектирана от рецептата ;-).Още веднъж БЛАГОДАРЯ!
Жани каза…
Много ми хараса рацептата, с удоволствие бих опитала да ги направя!
Поздрави!
bijytera каза…
Лелееее братчед де ме върна, и аз ги помня от баба Ануш ,ако си запазил и рецептата за лозовите тънки сърмички ,.....ДАВАЙ ЯЯЯЯЯ!
Анонимен каза…
Браво за хубавата и добре обяснена автентична рецепта! Аплодисменти! Но чакам и постните лозови сърмички - нали обеща в рецептата за същите с кайма?
И сърдечен поздрав! Бъди здрав, усмихнат и с късмет!:)

Популярни публикации от този блог

На баба Такухи арменските рецепти

На баба арменските рецепти... ги правя общо достояние преди да съм ги затрил... случайно.

Не би следвало моето семейство да съхранява това съкровище повече! ;) олекна ми
и
Моля ако смятате че съм допринесъл за вкусната трапеза у вас да пратите едно "Благодаря! Да си жив и здрав!" на лично! :)))

Ето го PDF документа:
Арменски сладки и рецепти от социалистическото яко детство!

Какво ще откриете тук:
Кексове
Соленски
Реване
Торти
Бели топки (предполагам белите сладки както тя ги е правила)
Рула
Баници
Питки
Меденки
Жълди
Любимата на моята дъщеря Грис халва! Скоро ще я публикувам тук със снимки. :)
Локумки
Дори рецепта от баба Ванга :))) с лекове за запек, разширени вени, болки в гърба, Диабет :)))

Успех!

Плуването - начин да отслабнеш или тайна рецепта за медитация, самоконтрол и поддържане на ежедневна активност

Ако Ви тормози факта, че близък познат вече отхръля 89-ия ден от 90 дневната диета или половинката е преполовила цикъла на лунната диета, или приятелката в момента си прокарва път през кълновете на житната диета или зяпате някой случаен минувач да хапва сладко ерогенни кренвиши от протеиновата диета, значи е дошло време да хвърлите едно око в моята статия по долу. Тя разкрива непознати и не така общоизвестни факти до този момент, крити с години. Или ако тази тема не Ви вълнува (а и не би следвало) да захвърлите идеята за отслабването, спорта (не спирта), медитацията и да прочетете до край другите статии в моя блог... касаещи основно воденето на прозаичен и безгрижно-спортен и веселяшки живот. Дойде момента да дам своя малък принос и коментар по темата: Какво всъщност е отслабването? А плуването? Можем ли да отслабнем с плуване? Има ли отношение плуването, колоезденето, тениса, снуборда към процеса на отслабване. Спорта и гмуркането като Медитация, начин да отслабнеш или легален начин …