Пропускане към основното съдържание

Арменско Мантъ, Манти (по турски)


Явно за да привлека посетители на блога ми ще трябва да публикувам рецепти. Рецептата за арменските сладки е сред най-посещаваната ми публикация и сега ще си позволя да Ви провокирам още малко с поредната тайна арменска рецепта.
Ето така и кратка рецепта на мантъто - арменското де. Знам че някои го правят без месо... но аз обичам месце.:
Ако сте месили тесто няма да Ви затрудни първия етап, който ще е престъпление да Ви обяснявам. Тесто от брашно и вода. Учи се в невръстна възраст до мама. Но ето насоки:  на всяка водна чаша по две супени лъжици олио и отцет, брашно колкото поема колкото да не стане много меко. То като престои два часа се отпуска. Една порция е ... зависи от тайфата :) за нашата ще стигне две и половина чаши или = пет, шест души. :)


Омесеното брашно слагате в тава примерно на четири топчета разделени и ги завивате с хавлиена кърпа.


Така трябва да стои два часа. През това време приготвяте половин кг. кайма запържвате с една глава лук. После с точилката разтилате по едно топче, да не е много тънко-прозрачно.

Режете на малки примерно три на два см. по дължина по диагоналите и във всяко получено слагате малко кайма и защипвате в двата края от горе, редите в намазана с масло тава и слагате на диагонал плътно едно до друго. Вижте снимката! :) Отгоре върху тях, слагате тук там парченца масло. Поставяте във фурната на сто и педесет-щесдесет, но след четиредесет минути трябва да наглеждате, че тестото бързо загаря. Вижте изпеченото в тавата на последната снимка.
За малко майката да забрави да кажа, че е нужен и бульон! Изпеченото мантъ начупвате на парченцата им, слагате ги в бульона, който трябва да е от 1 пиле истинско и може за вкус (не са полезни) да добавите  три- правоъгълни пилешки бульони Маги (за пет/шест души.)  Да не престои много в бульона варейки се за да е твърдичко, хрупкаво и е готово!
Самото ястие се сервира с кисело мляко с или без чесън, който както го понася! :) Всеки си слага киселото мляко колко лъжици му е по вкус и го разбърква.
Самото сварено пиле също може да го поднесете отделно в чиния защото комбинацията си я бива а и някой ако не му хареса мантъто може да се задоволи с пилешкото. :))))


Айде са, приятно ядене и... не прекалявайте щот последния път щях да се пръсна! :)

Коментари

Нушка каза…
Много благодаря,рецептата е вярна,свекърва ми я правеше така но булъона слагаше във тавата и печеше още малко във фурната.

Популярни публикации от този блог

На баба Такухи арменските рецепти

На баба арменските рецепти... ги правя общо достояние преди да съм ги затрил... случайно.

Не би следвало моето семейство да съхранява това съкровище повече! ;) олекна ми
и
Моля ако смятате че съм допринесъл за вкусната трапеза у вас да пратите едно "Благодаря! Да си жив и здрав!" на лично! :)))

Ето го PDF документа:
Арменски сладки и рецепти от социалистическото яко детство!

Какво ще откриете тук:
Кексове
Соленски
Реване
Торти
Бели топки (предполагам белите сладки както тя ги е правила)
Рула
Баници
Питки
Меденки
Жълди
Любимата на моята дъщеря Грис халва! Скоро ще я публикувам тук със снимки. :)
Локумки
Дори рецепта от баба Ванга :))) с лекове за запек, разширени вени, болки в гърба, Диабет :)))

Успех!

Тайната рецепта на Белите Арменски Сладки от Антуан Ангелов

Бели сладки по рецепта на Баба Аннушка...
Рецептата не е моя но тези сладки на снимката винаги ги правя с голяма любов а днес ги снимах...за спомен и за да ги споделя с Вас.
Публикувам ги за да може да ги правите и Вие, читателю! 
Така смятам, че мъртвите винаги оживяват и ще са  с нас...


Причини да направите сладките може да бъдат много... Кръщене, Коледа, Нова Година, Сватба...  На моята втора сватба вече ги можех и почерпих с тях всички гости с гордост.

За съжаление когато бях малък те винаги са свързани повече с лоши поводи, като традиция за "Бог да прости" при арменците. Стандарт са си и това е! :)))
Повярвайте ми, преяждал съм с бели сладки и основно като малък за това си ходех на погребения с възрастните. :)))
Смешно... Сега не ми е толкоз смешно... НО А стига с обясненията ...и да преминем към самата рецепта:
_______________________
Продукти
250гр. краве масло (немско!)

2 чаени чаши пудра захар
1 и 1/2 чаена чаша бяло брашно (аз купувам скъпо немско брашно).

Предварителна подгото…

Плуването - начин да отслабнеш или тайна рецепта за медитация, самоконтрол и поддържане на ежедневна активност

Ако Ви тормози факта, че близък познат вече отхръля 89-ия ден от 90 дневната диета или половинката е преполовила цикъла на лунната диета, или приятелката в момента си прокарва път през кълновете на житната диета или зяпате някой случаен минувач да хапва сладко ерогенни кренвиши от протеиновата диета, значи е дошло време да хвърлите едно око в моята статия по долу. Тя разкрива непознати и не така общоизвестни факти до този момент, крити с години. Или ако тази тема не Ви вълнува (а и не би следвало) да захвърлите идеята за отслабването, спорта (не спирта), медитацията и да прочетете до край другите статии в моя блог... касаещи основно воденето на прозаичен и безгрижно-спортен и веселяшки живот. Дойде момента да дам своя малък принос и коментар по темата: Какво всъщност е отслабването? А плуването? Можем ли да отслабнем с плуване? Има ли отношение плуването, колоезденето, тениса, снуборда към процеса на отслабване. Спорта и гмуркането като Медитация, начин да отслабнеш или легален начин …