Бели сладки по рецепта на Баба Аннушка...
Рецептата не е моя но тези сладки на снимката винаги ги правя с голяма любов а днес ги снимах...за спомен и за да ги споделя с Вас.
Публикувам ги за да може да ги правите и Вие, читателю!
Така смятам, че мъртвите винаги оживяват и ще са с нас...
Причини да направите сладките може да бъдат много... Кръщене, Коледа, Нова Година, Сватба... На моята втора сватба вече ги можех и почерпих с тях всички гости с гордост.
За съжаление когато бях малък те винаги са свързани повече с лоши поводи, като традиция за "Бог да прости" при арменците. Стандарт са си и това е! :)))
Повярвайте ми, преяждал съм с бели сладки и основно като малък за това си ходех на погребения с възрастните. :)))
Смешно... Сега не ми е толкоз смешно...
НО А стига с обясненията ...и да преминем към самата рецепта:
_______________________
Продукти
250гр. краве масло (немско!)
2 чаени чаши пудра захар
1 и 1/2 чаена чаша бяло брашно (аз купувам скъпо немско брашно).
Предварителна подготовка:
Разтопява се маслото до момента преди да почне да се пържи - (започват едни балони да се образуват). Тогава веднага се прецежда в подсушена тепсия (кръгла) НЕ алуминиева!
Оставя се да изстине.
Пресява се пудрата захар.
Пресява се брашното ( В отделни съдове са)
След като маслото е изстинало се поставя п.захар и започва голямото бъркане. По-точно биене около 20-25минути с ръка, докато стане пухкав маслен крем. Внимание! Това не е бъркане или автоматичен процес за кухненски робот! Не се бърка с нищо а се работи с голи ръце! А и ако са космати става още по вкусно :))) Ако искате да спазите процеса трябва да ползвате ръката за да направите сместа консистентна (не знам дали правилно го написах!). В повечето форуми ще видите какви ли не начини за приготвянето но това тук е истинската ОРИГИНАЛНА рецепта за БЕЛИТЕ АРМЕНСКИ СЛАДКИ! Така че запретвайте ръце :)
Процес е дълъг и трябва внимателно и усърдно да го правите. Докато бъркате сместа се загрява и е добре да я изнасяте от време на време на вън или в хладилника за малко да има време да изстине (защото се загрява от месенето и сместа се разваля!). А и няма да издържите на самото биене. Биенето е по скоро движение с шепата от една страна на тавата до другия и край. Не е точно месене...
Когато получите консистенцията която е бяла и пухеста
ПОСТЕПЕННО се поставя брашното и тука се следи тестото да е по-меко от пластелин, но не твърдо, защото се чупят курабийките при оформянето. Самото месене приключва едва след като тестото стане на малки бучки и трябва трудно да се слепва - но да може да се задържа при овалянето. Поради това и няма точна доза на брашното, понякога поема 1 1/2 , друг път 2 чаши, Но не повече от 2 чаши! Внимавайте с Маслото - не трябва да има миризма и е желателно да е скъпо немско... знете си "в ляво да има жена която да дои кравата!" :))).
Нарязва се тестото на кубчета и се оформят по желание - аз го правя като баба на S (оригинала), или на топчета както повечето знаят. Вижте снимките.
Пекат се в загрята фурна около 160-180 градуса , така поставени стоят 5мин, после фурната може и да се изключи. Проверява се дали са готови - като се натиснат да не пропада пръста. Втвърдят ли се - вадим ги веднага! Внимавайте да не загорят от долу!
Щом изстинат се поръсват с п.захар-пак по желание.
Най-вкусно разбира се е самото сурово тесто! Пробвайте задължително!:)
Тъй като видях че има яко търсене в Гуглето на моята статия добавих и снимки (29.11.2014 г). Вижте добавих и рецептата за Мантъто или Манти както му викат в Турция на този линк.
Междувременно се забавлявайте с др. статии в моя блог. Ако Ви харесват... или Ви харесват ще се радвам много. Защото това са моите БЕЛИ сладки! :))) Ако сте се справили с всичко както трябва когато отхапете S форматирана бяла арменска сладка трябва да се е получил отвор вътре - празено пространство във форма на сърцевина "ядро".. Но не се обезкуражавайте ако го няма, могат го само най-добрите... сериозните които правят редовно любов, бели сладки и още нещо.. :)))
Да ви е сладко!
С много обич и благодарност за Баба ми Ануш, Бог да я Прости!
Рецептата не е моя но тези сладки на снимката винаги ги правя с голяма любов а днес ги снимах...за спомен и за да ги споделя с Вас.
Публикувам ги за да може да ги правите и Вие, читателю!
Така смятам, че мъртвите винаги оживяват и ще са с нас...
Причини да направите сладките може да бъдат много... Кръщене, Коледа, Нова Година, Сватба... На моята втора сватба вече ги можех и почерпих с тях всички гости с гордост.
За съжаление когато бях малък те винаги са свързани повече с лоши поводи, като традиция за "Бог да прости" при арменците. Стандарт са си и това е! :)))
Повярвайте ми, преяждал съм с бели сладки и основно като малък за това си ходех на погребения с възрастните. :)))
Смешно... Сега не ми е толкоз смешно...
НО А стига с обясненията ...и да преминем към самата рецепта:
_______________________
Продукти
250гр. краве масло (немско!)
2 чаени чаши пудра захар
1 и 1/2 чаена чаша бяло брашно (аз купувам скъпо немско брашно).
Предварителна подготовка:
Разтопява се маслото до момента преди да почне да се пържи - (започват едни балони да се образуват). Тогава веднага се прецежда в подсушена тепсия (кръгла) НЕ алуминиева!
Оставя се да изстине.
Пресява се пудрата захар.
Пресява се брашното ( В отделни съдове са)
След като маслото е изстинало се поставя п.захар и започва голямото бъркане. По-точно биене около 20-25минути с ръка, докато стане пухкав маслен крем. Внимание! Това не е бъркане или автоматичен процес за кухненски робот! Не се бърка с нищо а се работи с голи ръце! А и ако са космати става още по вкусно :))) Ако искате да спазите процеса трябва да ползвате ръката за да направите сместа консистентна (не знам дали правилно го написах!). В повечето форуми ще видите какви ли не начини за приготвянето но това тук е истинската ОРИГИНАЛНА рецепта за БЕЛИТЕ АРМЕНСКИ СЛАДКИ! Така че запретвайте ръце :)
Процес е дълъг и трябва внимателно и усърдно да го правите. Докато бъркате сместа се загрява и е добре да я изнасяте от време на време на вън или в хладилника за малко да има време да изстине (защото се загрява от месенето и сместа се разваля!). А и няма да издържите на самото биене. Биенето е по скоро движение с шепата от една страна на тавата до другия и край. Не е точно месене...
Когато получите консистенцията която е бяла и пухеста
ПОСТЕПЕННО се поставя брашното и тука се следи тестото да е по-меко от пластелин, но не твърдо, защото се чупят курабийките при оформянето. Самото месене приключва едва след като тестото стане на малки бучки и трябва трудно да се слепва - но да може да се задържа при овалянето. Поради това и няма точна доза на брашното, понякога поема 1 1/2 , друг път 2 чаши, Но не повече от 2 чаши! Внимавайте с Маслото - не трябва да има миризма и е желателно да е скъпо немско... знете си "в ляво да има жена която да дои кравата!" :))).
Нарязва се тестото на кубчета и се оформят по желание - аз го правя като баба на S (оригинала), или на топчета както повечето знаят. Вижте снимките.
Пекат се в загрята фурна около 160-180 градуса , така поставени стоят 5мин, после фурната може и да се изключи. Проверява се дали са готови - като се натиснат да не пропада пръста. Втвърдят ли се - вадим ги веднага! Внимавайте да не загорят от долу!
Щом изстинат се поръсват с п.захар-пак по желание.
Най-вкусно разбира се е самото сурово тесто! Пробвайте задължително!:)
Тъй като видях че има яко търсене в Гуглето на моята статия добавих и снимки (29.11.2014 г). Вижте добавих и рецептата за Мантъто или Манти както му викат в Турция на този линк.
Междувременно се забавлявайте с др. статии в моя блог. Ако Ви харесват... или Ви харесват ще се радвам много. Защото това са моите БЕЛИ сладки! :))) Ако сте се справили с всичко както трябва когато отхапете S форматирана бяла арменска сладка трябва да се е получил отвор вътре - празено пространство във форма на сърцевина "ядро".. Но не се обезкуражавайте ако го няма, могат го само най-добрите... сериозните които правят редовно любов, бели сладки и още нещо.. :)))
Да ви е сладко!
С много обич и благодарност за Баба ми Ануш, Бог да я Прости!
Коментари
Поздрави!
И сърдечен поздрав! Бъди здрав, усмихнат и с късмет!:)