Пропускане към основното съдържание

Тайната рецепта на миди с ориз по созополски

  

Наложи се да съм няколко дни в Англия да помогна на сестра ми за грижите към мама.

Така де, срам не срам трябва да покажа, че мога да се спрявам с това да се грижа за някой друг… и викам ето ще готвя …и се сетих за онези детски години с вкуса на вкусните созополски миди с ориз, които ни готвеше майката (Гъркиня) на Танти (вуйна ми).

 

Та от Теско взех тарелка кг. с миди с черупки, почистени си бяха. И после запретнах ръкавки.

Ето какво Ви трябва горе - долу:

Чаша ориз видях в  долапа на сестра ми арабски (от Египет). Ама и басмати ще стане. Кво имате... само да внимавате колко да го готвите.

Морков малък един

Лук кромид нарязан

Почиствате ориза може да го оставите след като е измит с вода и претакате водата да поседи така докато му дойде времето.

 

  1. Варите мидите (10 мин кипене) и внимавайте със солта че някога мидите са си солени - огледайте да няма мустачки зелени и песък. Ако намерите бисери обадете ми се непременно моля. Мидите остават в голяма съдинка където после ще забъркате нещата от т. 2, 3, 4 


  2. Като ги сварите (проверете на вкус готови ли са) отделяте водата колкото е (поне чаши да има за да се смеси с ориза.
  3.  Подготвяте запръжката с лук и малко морков добавят за лек вкус. Зехтин в комбинация с гроздово олио добре е да има доста за да е мазничко. 


Аз не бих добавял др. вкусове освен дафинов лист докато се прави ориза.  Да не решите да творите и да слагате вино,бира, ракия или коняк!!!! Това не са френски миди… пак ще ги лижете но не са на вкус като мидите на половинките ни.Та забранявам да ги поливате тези миди… с посочените течности по горе.

  1. Като е готова може да прехвърлите в по голяма тенджера ориза, сока от мидите и плънката. Доливате олио ако се налага но да не стане много воднисто и чакате да се обособи/сготви ориза почти да е готов за хапване. Пак напомням Зехтин в комбинация с гроздово олио добре е да има доста за да е мазничко. Да не решите да творите и да ми слагате некви бъркочи!
  2. Всичко слагате в т.където са мидите. Разбърквате така че ориза да влезне в мидите.

 


Сестра ми, мъжа й, разбира се и мама (до колкото може) си облизаха пръстите. 

Аз пък още веднъж си доказах, че гладен мама няма да остана!


Усещането ми е, че в къщи като се прибера утре ще се наложи да готвя.  До сега официално не съм се хвалил, че един пра-пра-пра дедо мой по арменска бабина линия е бил готвач в турско… така де по добре да си трая!


Какво да правиш… кръвта вода не става.

То и затова - големи очи… арменски очи… все се оглеждат… за нещо… красивичко... и вкусничко...  👀😆


Ама и да няма да Ви качвам снимка как точно си ги лизах и млясках мидичките. Стори ми се, че съм загубил девствеността на езика си тук в УК и в тази чинийка и точно с тази групичка секси мидички...  с "песъчинките" ориз между тях... 

Бяха повече от 2 - мидите де! 😅

Коментари

Популярни публикации от този блог

Тайната рецепта на Белите Арменски Сладки от Антуан Ангелов

Бели сладки по рецепта на Баба Аннушка... Рецептата не е моя но тези сладки на снимката винаги ги правя с голяма любов а днес ги снимах...за спомен и за да ги споделя с Вас. Публикувам ги за да може да ги правите и Вие, читателю!  Така смятам, че мъртвите винаги оживяват и ще са  с нас... Причини да направите сладките може да бъдат много... Кръщене, Коледа, Нова Година, Сватба...  На моята втора сватба вече ги можех и почерпих с тях всички гости с гордост. За съжаление когато бях малък те винаги са свързани повече с лоши поводи, като традиция за "Бог да прости" при арменците. Стандарт са си и това е! :))) Повярвайте ми, преяждал съм с бели сладки и основно като малък за това си ходех на погребения с възрастните. :))) Смешно... Сега не ми е толкоз смешно...  НО А стига с обясненията ...и да преминем към самата рецепта: _______________________ Продукти 250гр. краве масло (немско!) 2 чаени чаши пудра захар 1 и 1/2 чаена чаша бяло брашно...

Какво общо има между Изкуствения Интелект и Образованието в моето второ интервю по Дарик Радио...

След последното ми посещение в Дарик не успях да срещна Ники Кънчев из коридорите за да споделя снимки...  😁 Но пък можете да прослушате второто ми участие в ефира на Дарик излъчено на 4.10.2018 г. на тема: "Предизвикателства, които стоят пред образованието с навлизане на новите технологии в Изкуствения интелект." Да се похваля. Този път далеч по добра дикция и представяне. Или както казваха учителите едно време в СМА Киров - "Количествените натрупвания пораждат качествени промени!" Цялото интервю и статията ни по темата можете да намерите на този адрес: kontrax.bg . Същата статия бе публикувана и в Капитал , dir.bg и др. медии. Та, медийна звезда съм си вече и това е! Сега чакам само Антон Хекимян да ме покани в сутрешния блок на bTV за да му разкажа що е изкуствен интелект и има ли почва у нас.😂😂😂

Тайната рецепта на арменските лозови сарми с кайма.

Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" при готвенето и рецептата но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Сърми с лозови листа и кайма- около 6 порции (40-50 сърмички стават) Преди да запозна малко пред история... Нали гледам да пиша правилно в блога първо се зачудих кое е правилно: сЪрма или сАрма. Оказва се че това са две различни думи! Препратка е тук . Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Затова реших да изпозлвам и двете думи за да е по- изгодно търсенето в google. И така... _________ Необходми продукти: 500 гр. кайма (аз слагам смес), 100гр-1/2 чаена чаша ориз, 3 глави лук, копър (може и замразен), магданоз и джоджън по 1 шепа, сол 1 чаена лъжица и черен пипер 1/2 ч.л. Хайде стига статистика! Захващайте се за работа че има гладни!...