Наложи се да съм няколко дни в Англия да помогна на сестра ми за грижите към мама.
Така де, срам не срам трябва да покажа, че мога да се спрявам с това да се грижа за някой друг… и викам ето ще готвя …. и се сетих за онези детски години с вкуса на вкусните созополски миди с ориз, които ни готвеше майката (Гъркиня) на Танти (вуйна ми).
Та от Теско взех тарелка кг. с миди с черупки, почистени си бяха. И после запретнах ръкавки.
Ето какво Ви трябва горе - долу:
Чаша ориз - видях в долапа на сестра ми арабски (от Египет). Ама и басмати ще стане. Кво имате... само да внимавате колко да го готвите.
Морков - малък един
Лук кромид нарязан
Почиствате ориза - може да го оставите след като е измит с вода и претакате водата да поседи така докато му дойде времето.
- Варите мидите (10 мин кипене) и внимавайте със солта че някога мидите са си солени - огледайте да няма мустачки зелени и песък. Ако намерите бисери - обадете ми се непременно моля. Мидите остават в голяма съдинка където после ще забъркате нещата от т. 2, 3, 4
- Като ги сварите (проверете на вкус готови ли са) отделяте водата колкото е (поне 3 чаши да има за да се смеси с ориза.
- Подготвяте запръжката с лук и малко морков добавят за лек вкус. Зехтин в комбинация с гроздово олио - добре е да има доста за да е мазничко.
Аз не бих добавял др. вкусове освен дафинов лист докато се прави ориза. Да не решите да творите и да слагате вино,бира, ракия или коняк!!!! Това не са френски миди… пак ще ги лижете но не са на вкус като мидите на половинките ни.Та забранявам да ги поливате тези миди… с посочените течности по горе.
- Като е готова може да прехвърлите в по голяма тенджера ориза, сока от мидите и плънката. Доливате олио ако се налага но да не стане много воднисто и чакате да се обособи/сготви ориза почти да е готов за хапване. Пак напомням Зехтин в комбинация с гроздово олио - добре е да има доста за да е мазничко. Да не решите да творите и да ми слагате некви бъркочи!
- Всичко слагате в т.1 където са мидите. Разбърквате така че ориза да влезне в мидите.
Сестра ми, мъжа й, разбира се и мама (до колкото може) си облизаха пръстите.
Аз пък още веднъж си доказах, че гладен мама няма да остана!
Усещането ми е, че в къщи като се прибера утре ще се наложи да готвя. До сега официално не съм се хвалил, че един пра-пра-пра дедо мой по арменска бабина линия е бил готвач в турско… така де по добре да си трая!
Какво да правиш… кръвта вода не става.
То и затова - големи очи… арменски очи… все се оглеждат… за нещо… красивичко... и вкусничко... 👀😆
Ама и да няма да Ви качвам снимка как точно си ги лизах и млясках мидичките. Стори ми се, че съм загубил девствеността на езика си тук в УК и в тази чинийка и точно с тази групичка секси мидички... с "песъчинките" ориз между тях...
Бяха повече от 2 - мидите де! 😅
Коментари