Антонов ден е.
Никога не го празнувам официално но непрекъснато ми го честитят колегите.
Антуан не се връзва с Антонов ден - още по малко пък с нещо арменско и арменските ми корени. :))
Но добре, викам сега ще подготвя тиквеник по арменски... и да им покажа че не само деца а и арменски складки мога да правя отлично. ;)
Рецептата за 2 малки тави:
________________
1 кг. брашно (може да поеме още при самото разтилане на точене). Кое брашно да изберете е трудно да предложа. Аз комбинирам пълнозърнестото с обикновенно. 1/2 съотношение 300 мл. олио; 2 ч.л. оцет 2 с.л. сол 1 пак. разтопено масло - желателно да е скъпо и прецедено. 2 суп. лъжици - кисело мляко 4 с.л. канела 1400 гр. Тиквата нарязана 1 мед - за вкус (може да се комбинира с нерафинирана захар от плодове). 6 стръкчета карамфил 1 пак. суха мая - не е задължително 1л. хладка вода 300 гр. стафиди или др. сладък сух плод които да комбинирате с рендосаната тиква. Орехи за плънката - някои обичат да има и орехи - по преценка на готвача.
Необходими елементи - мъжка космата ръка - не слагайте ръкавици. :))) Хубава точилка - голяма и с по голям диаметър ако може - най добре по размера на жената. Ако я използвала за да Ви покаже кой е силния пол в семейството още по добре!
Правите тестото, което не е кой знае какво освен че трябва да забъркате всичко до момента в който не се лепи тестото за масата. Докато го оставите за 30 мин да втаса - подгответе плънката: В тенжера с масло се загрява нарендосаната тиква се бърка за да омекне заедно с карамфила и стафидите. После добявяте канела, мед, захар, и гоните вкус и сладкост. Задължително се пробва на вкус! Прецедете сока и го отделете за по късно. Плънката не трябва да е много водниста!
Оформяте 8 или 9 топки по равно от тестото. Ако едната тава е по голяма слагате 5 към 4 топки или по равно. Преди да почнет да точите - може да оформите и подготвите леко разтилени топките.
Точене: тук нямам много наставления. Трудна и бавно. пълнозърнестото тесто е трудно за обработка но: 1. опитайте се на ръка да го разтилите до 30 см. 2. поръсвайте непрекъснато брашно върху разтиленото и по масата. 3. може да навиете на точилката разтеленото и да използвате техниката за увеличаване на размера :))) с две ръце. 4. развивате и после пак навивата на 90 гр. и пак онази техника с две ръце само.
Поставяне на плънката - плънката е добре да разположена равномерно но ВАЖНО в краищата задължително да има. Поръсвате с олио цялото разтелено тесто а маслото го слагате с голяма лъжичка по цялата периферия! За да не е суха накрая.
Редене в тавите. За да се изпече добре трябва да оставяте място при полагането на готовите парчета.
Печенето - това е най-важния елемент от процеса. Тиквата може да стане глетава. Или пък суха. Аз не съм доволен от моята фурна но всеки се оправя според възможностите си... 240 градуса но трябва отдолу да е по силно. Следете непрекъснато процеса да не пропуснете момента да я извадите.
Вадите от фурната - може да полеете от сока който прецедихте от тиквата. Мажете с масло от горе. Може и вода малко да напръскате. И е време за пудрата захар.
Като изтине - аз я хапвам с мармалад от шипки. Придава малко по различен вкус. Но всеки си преценява. Е, май това е всичко !
Но добре, викам сега ще подготвя тиквеник по арменски... и да им покажа че не само деца а и арменски складки мога да правя отлично. ;)
Рецептата за 2 малки тави:
________________
1 кг. брашно (може да поеме още при самото разтилане на точене). Кое брашно да изберете е трудно да предложа. Аз комбинирам пълнозърнестото с обикновенно. 1/2 съотношение 300 мл. олио; 2 ч.л. оцет 2 с.л. сол 1 пак. разтопено масло - желателно да е скъпо и прецедено. 2 суп. лъжици - кисело мляко 4 с.л. канела 1400 гр. Тиквата нарязана 1 мед - за вкус (може да се комбинира с нерафинирана захар от плодове). 6 стръкчета карамфил 1 пак. суха мая - не е задължително 1л. хладка вода 300 гр. стафиди или др. сладък сух плод които да комбинирате с рендосаната тиква. Орехи за плънката - някои обичат да има и орехи - по преценка на готвача.
Необходими елементи - мъжка космата ръка - не слагайте ръкавици. :))) Хубава точилка - голяма и с по голям диаметър ако може - най добре по размера на жената. Ако я използвала за да Ви покаже кой е силния пол в семейството още по добре!
Правите тестото, което не е кой знае какво освен че трябва да забъркате всичко до момента в който не се лепи тестото за масата. Докато го оставите за 30 мин да втаса - подгответе плънката: В тенжера с масло се загрява нарендосаната тиква се бърка за да омекне заедно с карамфила и стафидите. После добявяте канела, мед, захар, и гоните вкус и сладкост. Задължително се пробва на вкус! Прецедете сока и го отделете за по късно. Плънката не трябва да е много водниста!
Оформяте 8 или 9 топки по равно от тестото. Ако едната тава е по голяма слагате 5 към 4 топки или по равно. Преди да почнет да точите - може да оформите и подготвите леко разтилени топките.
Точене: тук нямам много наставления. Трудна и бавно. пълнозърнестото тесто е трудно за обработка но: 1. опитайте се на ръка да го разтилите до 30 см. 2. поръсвайте непрекъснато брашно върху разтиленото и по масата. 3. може да навиете на точилката разтеленото и да използвате техниката за увеличаване на размера :))) с две ръце. 4. развивате и после пак навивата на 90 гр. и пак онази техника с две ръце само.
Поставяне на плънката - плънката е добре да разположена равномерно но ВАЖНО в краищата задължително да има. Поръсвате с олио цялото разтелено тесто а маслото го слагате с голяма лъжичка по цялата периферия! За да не е суха накрая.
Редене в тавите. За да се изпече добре трябва да оставяте място при полагането на готовите парчета.
Печенето - това е най-важния елемент от процеса. Тиквата може да стане глетава. Или пък суха. Аз не съм доволен от моята фурна но всеки се оправя според възможностите си... 240 градуса но трябва отдолу да е по силно. Следете непрекъснато процеса да не пропуснете момента да я извадите.
Вадите от фурната - може да полеете от сока който прецедихте от тиквата. Мажете с масло от горе. Може и вода малко да напръскате. И е време за пудрата захар.
Като изтине - аз я хапвам с мармалад от шипки. Придава малко по различен вкус. Но всеки си преценява. Е, май това е всичко !
Коментари