Пропускане към основното съдържание

Арменски тиквеник с ръчно точени кори от пълнозърнесто тесто

Антонов ден е. Никога не го празнувам официално но непрекъснато ми го честитят колегите. Антуан не се връзва с Антонов ден - още по малко пък с нещо арменско и арменските ми корени. :))
Но добре, викам сега ще подготвя тиквеник по арменски... и да им покажа че не само деца а и арменски складки мога да правя отлично. ;)
Рецептата за 2 малки тави:
________________
1 кг. брашно (може да поеме още при самото разтилане на точене). Кое брашно да изберете е трудно да предложа. Аз комбинирам пълнозърнестото с обикновенно. 1/2 съотношение 300 мл. олио; 2 ч.л. оцет 2 с.л. сол 1 пак. разтопено масло - желателно да е скъпо и прецедено. 2 суп. лъжици - кисело мляко 4 с.л. канела 1400 гр. Тиквата нарязана 1 мед - за вкус (може да се комбинира с нерафинирана захар от плодове). 6 стръкчета карамфил 1 пак. суха мая - не е задължително 1л. хладка вода 300 гр. стафиди или др. сладък сух плод които да комбинирате с рендосаната тиква. Орехи за плънката - някои обичат да има и орехи - по преценка на готвача.
Необходими елементи - мъжка космата ръка - не слагайте ръкавици. :))) Хубава точилка - голяма и с по голям диаметър ако може - най добре по размера на жената. Ако я използвала за да Ви покаже кой е силния пол в семейството още по добре!
Правите тестото, което не е кой знае какво освен че трябва да забъркате всичко до момента в който не се лепи тестото за масата. Докато го оставите за 30 мин да втаса - подгответе плънката: В тенжера с масло се загрява нарендосаната тиква се бърка за да омекне заедно с карамфила и стафидите. После добявяте канела, мед, захар, и гоните вкус и сладкост. Задължително се пробва на вкус! Прецедете сока и го отделете за по късно. Плънката не трябва да е много водниста!
Оформяте 8 или 9 топки по равно от тестото. Ако едната тава е по голяма слагате 5 към 4 топки или по равно. Преди да почнет да точите - може да оформите и подготвите леко разтилени топките.
Точене: тук нямам много наставления. Трудна и бавно. пълнозърнестото тесто е трудно за обработка но: 1. опитайте се на ръка да го разтилите до 30 см. 2. поръсвайте непрекъснато брашно върху разтиленото и по масата. 3. може да навиете на точилката разтеленото и да използвате техниката за увеличаване на размера :))) с две ръце. 4. развивате и после пак навивата на 90 гр. и пак онази техника с две ръце само.
Поставяне на плънката - плънката е добре да разположена равномерно но ВАЖНО в краищата задължително да има. Поръсвате с олио цялото разтелено тесто а маслото го слагате с голяма лъжичка по цялата периферия! За да не е суха накрая.
Редене в тавите. За да се изпече добре трябва да оставяте място при полагането на готовите парчета.
Печенето - това е най-важния елемент от процеса. Тиквата може да стане глетава. Или пък суха. Аз не съм доволен от моята фурна но всеки се оправя според възможностите си... 240 градуса но трябва отдолу да е по силно. Следете непрекъснато процеса да не пропуснете момента да я извадите.
Вадите от фурната - може да полеете от сока който прецедихте от тиквата. Мажете с масло от горе. Може и вода малко да напръскате. И е време за пудрата захар.
Като изтине - аз я хапвам с мармалад от шипки. Придава малко по различен вкус. Но всеки си преценява. Е, май това е всичко !

Коментари

Популярни публикации от този блог

Тайната рецепта на Белите Арменски Сладки от Антуан Ангелов

Бели сладки по рецепта на Баба Аннушка... Рецептата не е моя но тези сладки на снимката винаги ги правя с голяма любов а днес ги снимах...за спомен и за да ги споделя с Вас. Публикувам ги за да може да ги правите и Вие, читателю!  Така смятам, че мъртвите винаги оживяват и ще са  с нас... Причини да направите сладките може да бъдат много... Кръщене, Коледа, Нова Година, Сватба...  На моята втора сватба вече ги можех и почерпих с тях всички гости с гордост. За съжаление когато бях малък те винаги са свързани повече с лоши поводи, като традиция за "Бог да прости" при арменците. Стандарт са си и това е! :))) Повярвайте ми, преяждал съм с бели сладки и основно като малък за това си ходех на погребения с възрастните. :))) Смешно... Сега не ми е толкоз смешно...  НО А стига с обясненията ...и да преминем към самата рецепта: _______________________ Продукти 250гр. краве масло (немско!) 2 чаени чаши пудра захар 1 и 1/2 чаена чаша бяло брашно (аз купувам скъпо

Какво общо има между Изкуствения Интелект и Образованието в моето второ интервю по Дарик Радио...

След последното ми посещение в Дарик не успях да срещна Ники Кънчев из коридорите за да споделя снимки...  😁 Но пък можете да прослушате второто ми участие в ефира на Дарик излъчено на 4.10.2018 г. на тема: "Предизвикателства, които стоят пред образованието с навлизане на новите технологии в Изкуствения интелект." Да се похваля. Този път далеч по добра дикция и представяне. Или както казваха учителите едно време в СМА Киров - "Количествените натрупвания пораждат качествени промени!" Цялото интервю и статията ни по темата можете да намерите на този адрес: kontrax.bg . Същата статия бе публикувана и в Капитал , dir.bg и др. медии. Та, медийна звезда съм си вече и това е! Сега чакам само Антон Хекимян да ме покани в сутрешния блок на bTV за да му разкажа що е изкуствен интелект и има ли почва у нас.😂😂😂

Тайната рецепта на арменските лозови сарми с кайма.

Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" при готвенето и рецептата но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Сърми с лозови листа и кайма- около 6 порции (40-50 сърмички стават) Преди да запозна малко пред история... Нали гледам да пиша правилно в блога първо се зачудих кое е правилно: сЪрма или сАрма. Оказва се че това са две различни думи! Препратка е тук . Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Затова реших да изпозлвам и двете думи за да е по- изгодно търсенето в google. И така... _________ Необходми продукти: 500 гр. кайма (аз слагам смес), 100гр-1/2 чаена чаша ориз, 3 глави лук, копър (може и замразен), магданоз и джоджън по 1 шепа, сол 1 чаена лъжица и черен пипер 1/2 ч.л. Хайде стига статистика! Захващайте се за работа че има гладни!