Пропускане към основното съдържание

Уведомителен режим за фотоволтаичните централи за собствени нужди до 20 кВ

    

Както Ви обещах инфо за програмата за ФеЦ за домакинствата с кратък мой коментар след промените в ЗУТ и въвеждането на уведомителен режим за строежа. 

Та, ако окончателно сте решили да участвате в тази програма трябва веднага да започнете!

 

Изисквания както уточнихме вече: максимално хора регистрирани на адреса, да има доказателство за отопление на твърдо гориво (снимки), да е основно жилище за собственика/собствениците, сметките за 6м назад да сочат присъствие и използване на имота, монтаж на покрива. 
 

И така: 


  1. 1. От данъчното в община вадите (веднага) копие от последната данъчната декларация където е видно че това е Ви е основното жилище! (нямат формуляр специален а се попълва - формуляра за копие от Данъчна декларация). Трябва да е видно в справката че плащате отстъпката за основно жилище. 

 

  1. 2. за конструкторите и електро проектантите (за 2та проекта) ще са нужни копия от строителните книжа на къщата -  подложка (DWG формат най-добре) на архитектурата. За електрическата част особеност е дали имате заземление и гръмоотвод и дали ще ги правите реално ако нямате и дали ще поемете отговорност да имате на покрива нещо което ще привлича гръмотевици а реално няма да сте защитени. Има още 1 особеност за електрото че е добре да сложат контактор който да изключва вътрешната мрежа когато от вън е спряло подаването на електрозахранването. Дали ще го направите е др. тема но е добре да го има. За конструктора - някои идват на място (аз винаги ги водя на място) за да не пропуснем нещо важно.  

 

  1. 3.  ВАЖНО за ЕРП-то, за конструкторите и ел. проектанта трябва предварително да има Соларен проект (симулация на идеята Ви за ФеЦ с конкретика) и за който проект са нужни сметките за ел. енергия от ЕРП-то (справка за консумирания ток) и GPS координати на имотаТози технически проект за соларната система включва - избора на инвертор, соларни панели и т.н. и симулация какво ще спестите и колко от слънчевата енергия ще я използвате с конкретната избрана батерия

    Соларния проект дава изходните технически данни като подавате уведомлението в ЕРП-то (някои ще кажат че не е задължително да имате солар проект... - всеки има право да греши). Ние работим с лицензиран софтуер - PV SOL и той дава много реални резултати. Но всеки си решава сам - има и безплатни такива но колко са им релевантни данните не мога да говоря. Ако искате да направите бърза калкулация (има ли или няма смисъл)  - европейската агенция има такъв тук: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP Горещо го препоръчвам като предварително пресяване защото има много места с голямо засенчване през зимата и е безполезно да губите време. 

 

  1. 4. отива се до клон ЕРП-то (когато излезе и се публикува в Държавен вестник промяната в ЗУТ: 

  • - изваждате копие от договора си, където е видна мощността на присъединяване на къщата. 

  • - ако нямате ел. подпис на място регистрират вашия ПИН/парола да може да последващата комуникация да е по ел. поща и ел. път. Така като сме готови с ел. частта заявлението към РТП се подава онлайн и няма да има нужда да ги посещават ПОВЕЧЕ на място. 

  • - поискайте да попълните и подадете уведомлението/формуляра по Чл. 25а. (ал. 1) на ЗЕВИ (от Закона за енергията от възобновяеми източници ) нужно за уведомителния режим на ФеЦ за собствени нужни. Този формуляр го има онлайн в ЕРП-то и може да го попълните и подадете сами по късно от вкъщи ако не знаете какво да пишете в полетата на място). Ако го подавате на място трябва да приложите и др. допълнителни документи като електро и соларния проект и технически данни. 

  • - ако е възможно на място изискайте справка за консумацията за 1год назад (ако нямате онлайн регистрация) още докато сте на място в ЕРП-то или да Ви покажат онлайн как става за да  ги предадете в ексел нужни за подготвяне на соларния технически проект. 


Трябват Ви 14-дни (срок по закон) за да Ви предложат (ЕРП-то) и допълнителното споразумение (окончателния документ от ЕРП-то), което описва техническите спецификации на инсталацията

Внимание! Този срок тече след като представите всички очаквани документи - т.е. ЕРП-то може да Ви забави с какви ли не искания... затова Ви е нужна онлайн регистрацията за да сте гъвкави и бързо да реагирате!  


По долу прилагам едно подаване онлайн на заявлението в ЕРП Запад:



  1. 5. Направете снимка на котела да е видно че имате такъв още днес. И ще се приложи по късно в системата ИСУН като доказателство. Аз се шегувам но питането как да докажете че го имало и преди...? Не знам.... вероятно с последния вестник (не става този от преди 20 год) - заставате до отоплителния уред и в лявата ръка държите твърдото гориво и вестника (с видната дата) а в дясната ръка е смарт телефона и "зееелеееее" - правите селфи! :) Ако фона не е много подходящ може да ползвате доработка с софтуер за графичен дизайн :)))))

 

  1. 6. Като сте готови с конструкция и ел. Проекта - подавате уведомленията към община (по закон трябва да приложите и допълнително споразумение с ЕРП-то., което трябва да сте разписали и взели) но ако бързате и няма време може да си вземете входящия номер и по късно да им го дадете). В общината трябва да са подготвили нов формуляр за уведомление (много се съмнявам че ще са готови и вероятно ще Ви кажат попълнете свободен текст уведомление)  съобразно промяна в ЗУТ (чл. 151. /ал. 1 / т.19) така че да не се плаща такса като се налага с формуляра за разрешението за строеж на ФеЦ както е било до сега! 

_______________ 
 

7. След като сте набавили всички необходими документивходящи номера и разписки за подадените уведомления и допълнителното споразумение с ЕРП-то) е необходимо да създадете профил в ИСУН 2020 и да попълните формуляра за кандидатстване. Подаването на проекта е изцяло електронно, чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружаващите го документи чрез ИСМ-ИСУН 2020, чрез модула „Е-кандидатстванена следния интернет адресhttps://eumis2020.government.bg/.   

Проектът се финансира от Оперативна програмаДобро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. 

eumis2020.government.bg



 ________________

Ако нещо не е ясно или не съм обяснил добре, оставам на разположение да помагам! (зелената енергия е без пари, така че консолидацията е безплатна) - но работата и труда по проектите - НЕ! ;)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Тайната рецепта на Белите Арменски Сладки от Антуан Ангелов

Бели сладки по рецепта на Баба Аннушка... Рецептата не е моя но тези сладки на снимката винаги ги правя с голяма любов а днес ги снимах...за спомен и за да ги споделя с Вас. Публикувам ги за да може да ги правите и Вие, читателю!  Така смятам, че мъртвите винаги оживяват и ще са  с нас... Причини да направите сладките може да бъдат много... Кръщене, Коледа, Нова Година, Сватба...  На моята втора сватба вече ги можех и почерпих с тях всички гости с гордост. За съжаление когато бях малък те винаги са свързани повече с лоши поводи, като традиция за "Бог да прости" при арменците. Стандарт са си и това е! :))) Повярвайте ми, преяждал съм с бели сладки и основно като малък за това си ходех на погребения с възрастните. :))) Смешно... Сега не ми е толкоз смешно...  НО А стига с обясненията ...и да преминем към самата рецепта: _______________________ Продукти 250гр. краве масло (немско!) 2 чаени чаши пудра захар 1 и 1/2 чаена чаша бяло брашно (аз купувам скъпо

Какво общо има между Изкуствения Интелект и Образованието в моето второ интервю по Дарик Радио...

След последното ми посещение в Дарик не успях да срещна Ники Кънчев из коридорите за да споделя снимки...  😁 Но пък можете да прослушате второто ми участие в ефира на Дарик излъчено на 4.10.2018 г. на тема: "Предизвикателства, които стоят пред образованието с навлизане на новите технологии в Изкуствения интелект." Да се похваля. Този път далеч по добра дикция и представяне. Или както казваха учителите едно време в СМА Киров - "Количествените натрупвания пораждат качествени промени!" Цялото интервю и статията ни по темата можете да намерите на този адрес: kontrax.bg . Същата статия бе публикувана и в Капитал , dir.bg и др. медии. Та, медийна звезда съм си вече и това е! Сега чакам само Антон Хекимян да ме покани в сутрешния блок на bTV за да му разкажа що е изкуствен интелект и има ли почва у нас.😂😂😂

Тайната рецепта на арменските лозови сарми с кайма.

Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" при готвенето и рецептата но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Сърми с лозови листа и кайма- около 6 порции (40-50 сърмички стават) Преди да запозна малко пред история... Нали гледам да пиша правилно в блога първо се зачудих кое е правилно: сЪрма или сАрма. Оказва се че това са две различни думи! Препратка е тук . Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Затова реших да изпозлвам и двете думи за да е по- изгодно търсенето в google. И така... _________ Необходми продукти: 500 гр. кайма (аз слагам смес), 100гр-1/2 чаена чаша ориз, 3 глави лук, копър (може и замразен), магданоз и джоджън по 1 шепа, сол 1 чаена лъжица и черен пипер 1/2 ч.л. Хайде стига статистика! Захващайте се за работа че има гладни!