Пропускане към основното съдържание

Лечение при проблеми с мускулатурата в резултат от дискова херния

Отделете 10 мин. Направете си кафе. Имам какво да Ви разкажа. Не обещам последователност на събитията. Обещавам реален разказ. 

Началото. Терминът продължителен COVID се използва от май, юни 2020 г. за дефиниране на онези пациенти, които проявяват типични симптоми, дълго след негативния тест. Обикновенно тези хора имат продължително време високи антитела към Covid...

От бая си време не съм писал... не съм публикувал нещо извън статитии по докторската ми степен, за която се боря от близо 4 години. Ако погледнете предните публикация са ми за Корес, КоресНЕТ ... или някакви рецепти с вусни и недотам вкусни манджи.... Никой не чете стихотворения днес! 😁

Първо да спомена, че статията е автентична моя лична без копиране (моля ако някой я реферира в бъдеще да се отнесе с уважение и да ме спомене подобаващо). Тя не е свързана с рекламнни цели и няма идея да рекламира или промотира това или онова камоли да представя определени лекарсва, манипулации, техники и конкретни подходи за лечение. Освен това трябва да кажем от сега: НЕ провеждайте самолечение и идете при личния лекар веднага за направление без да чаквате дни, седмици и месеци! Специалистите препоръчва пациентите да се консултират с ревматолог, когато имат болки в гърба, кръста, ставите - дори и при пост-ковид. 

Статията е много описателна и може да Ви подпомогне и насочи, когато взимате решението как да постъпите за напред със своето тяло. С една дума всички лица или събития НЕ са случайни а напълно автентични и реално случили се! Смятам да споделя нещо лично, което ми се случва в последните няколко месеца и мога да го предложа - шерна/споделя като опит за Вас за да си разнообразя сухата теория по роботика, в която съм закопал напоследък (месеци). 

Възможни са правописни грешки поради бързото писане на клавиатурата!

Та, от около 3-4  месеца "нося" сериозен дискомфорт в дясната част на гърба - около цялата плешка (плексит) та чак до дясната ръка и вратът. Вратът ми е схванат в дясно - така се усеща (в дясна долна поза на главата направо си боли чак).  Ако легна по корем и завъртя глава в дясно а ръцете са прибрани плътно към тялото, направо не може да се задържиш повече от минута заради остра болка. Като си отпусна ръката на бюрото (пиша доста текст на ден)получавам крампи на различни места в дясната ръка. Някой път от лакътя към рамото, а друг път по бицепса. Ръката ми стои натоварена и под напрежение непрекъснато сякаш е дигала кофи с вода непрекъснато (няма кислород в кръвта). Добре че докато спя поне си намирам удобно място и успявам да не усещам "дискомфорт".  В началото понеже всико ми се бе схванало в дясната част смятах, че причината за това е само врата. Оказа се по късно, че много мускули са били засегнати и не е едно или две места. Мускули до които не стига кислорода и реално имаш чувството че не стават за нищо след малко повече от 2-3 часа ежедневие. (В последствие личната лекарка като се видях ми препоръча - Хайде - точно това пренася кислород до клетките - много съм зле... научавам нещата с закъснение защото не й звънях първо на нея! Др. нещо което тя каза като чу Ковид - предложи като си правя кръвни изследвания да включа и изследване за С-реактивният протеин (CRP) 

И така ето изведнъж се почна, сякаш съм се "заседял" и залежал и обездвижил (официално или по мое усещане въобще не съм боледувал а и симптоми за болест не съм усетил) а някои хора биха казали, че са ми направили лоша магия - онези с куклите дето ти завират шиш в дясното рамо... Не че няма лоши хора които имат причина да го направят (към мен).

Но когато идете при доктор едно от редовните причини които ще посочат е да ви кажат като вероятна причина е застояване/обездвижване на едно място - пред компа или на фотойла. Да, ясно пред компа докато пиша дисертацията си изглежда напълно логично и оправдано.  На всякакви ще попаднете: едни ще кажат че трябва да правите упражнения за разтягане и да загрявате преди секс, други ще Ви кажат, че черния дроб прави спазми на ребрата и от там трябва да масажирате ребрата за да Ви се оправи простата... Ако имате проблем с мускулите обаче като дискомфорт и схващания е задължително още на др. ден да потърсите ортопед или невролог. 

Разбира се аз като виден спортен тип (на 52!) и дърт учен реших, че ше мине бързо без услия. Да, ама не - какво се оказва. Четете внимателно, че можете и вие да сте те в същата поза няколко месеца ако вече не сте попаднали на тази статия заради търсенене на думите ковид и плексит или са. Трудна работа. Аз плувам, плувам на дълги разстояния, не плувам бързо но мога да мина 3 км без да спирам и то крол - не ми е проблем, пулса е към 140-150. И мамка му, все на дясната страна взимам въздух - това прави по статистиката на часовника Garmin над 1000 завъртания на дясно на вратлето в рамките на 45 мин. Така, де не мога да плувам по гръб, никой не ме е научил, и това си знам. На всичко от горе цъкам и тенис и то пак с дясната ръка. Баджанак ми все полага усилия да играя докато не ме победи а аз  полагам максимални грижи това да се случи колкото по късно може - не се давам лесно (той е доста по млад). Така де натоварвам се но не балансирано спрямо цялото тяло.  

Така един ден ден този плексит през 2015 или 16 беше ме хвана на дясната страна. Отдавна като бях млад - към 46 год. 😉 На времето пробвах с двама физиотерапевти и абсолютно нищо, кръгла нула. А и некви ленти ми лепиха на гърба, казаха ми да си правя упражненията за балансиране на трялото редовно и ефект нула... нищо. И ето един ден случайно сме в хотел Макси-то (по това време беше евтинко не като сегашните цени!) във великия Велинград на почивка за съботаи и неделя. И така и така съм на перфектното място няма да пропускам сега хубав намасаж с масажистка а и в тази си роля на спортна натура с болка и плексит направо в спа центъра си записах час... но за мъж масажист. Дойде заветния час и като се видяхме му обяснявам, че този плексит ме мъчи от месец (*ама още разказвам за 2016 г. да не се объркате...).  Та той (бай Ангел се вика) ми казва: "аз съм Бай Ангел, ей са ще те оправим" и вади ... абе баш си извади вибратор ама с голям сферичен накрайник - топче. Ама от онези големите (досещайте се ако не сте гледали филми за възрастни). Вика легай. Добре легам. И... масажира първо врата ми врата а после гърба с туй чудо на "секс" електротехниката. И си редеше: че как успял да разбие шиповете ми по врата и т.н. И после ме намаза с неква отвара, която направи червени рески по гърба там където се беше докосвала с кожата ми. Ама си гореше яко. След процедурата вика готов си (не повече от 15 мин). И аз добре, за по сигурно от масажа се буфнах в топличкия басеийн на изворчетата дето вадят вода подд налягане и добре масажират. И така на следващия ден бях др. чоловек! 

Този път обаче не стана така както очаквах... и затова ще Ви разкажа (по горе беше само увода). 😛 Гадна работа, отврат а и не мина Ви казвам вече 3 месец... мамка му. Аз съм свикнал да си се чуствам в тялото комфортно. Или поне преди да изтече гаранцията (на 50 г.) такова усещане имах но все си викам още ми е рано да сменям стави с PVC решения... И края на миналата година се започна се с лек дискофорт във врата и раменете - все едно леко Ви е надухал вятър след балет и сте се сванали. Така стартираме. Интересно че вечер се спи поносимо а на сутринта болката се е по успокоила. Ха, викам супер управям се но към обяд вече не мога да стоя и да работя на компа. А вечер не си намирам мястото. И така ха днес ха утре да мине - ама не. След 2 месеца в това положение (грешка че ненамрих по рано време) си викам ще търся направо бай Ангел. Хващам го с включен телефон веднъж вечер но за лош късмет - той пийнал. Е как да се уговорим. Викам няма да стане с него а и е далеч не е в София - близо до Велинград.

1. Елена и Йога Здраве - Лозан (кума) ми я даде но пък е доста близко до офиса и след един ужасен от болки полуден на обяд изтичах до сградата на Walltopia с предварително записан час разбира се! Заложих всичко но тя не е по силовеите масажи. Прегледаме и устанвим че имам подут плексит и възпалени мускули. Леко ги отпусна с малко масаж но интересното беше че тя първа спомена думата Ковид и че прекари след ковид болни са зачестили посещения при нея. Тя откри подудите и възпалени възли като плексита, вратния мускул от който много хора получават и главоболие.  Ковид не съм карал или поне не симптоматично както обясняваха за последния му вариант. Тогава още не обърнах внимание на този неин коментар. Върнах се но буквално същия без промяна но с много материал - видео как да тренирам и да правя упражнения за разтягане и загряване на врата и ръцете. Добре ще правя. Колкото и да правех спорт - резулата беше никакво подобрение.

2. Физеотерапефт от Кюстендил - Николай (опита се човека да направи сравнително добро отпускане на мускулите). За първи път някой се опита да отблокира някои места (2) с рязки изпуквания. Но това с изпукванията само не може да даде ефекта. Нямаше никаква промяна.

3 Добре, започвам да питам мои познати, колеги и приятели. Първо попадам на колежка, на която мъжа е личен лекар. Тя има терапефт под дръка тестван и дава телефон услужливо. Светльо - оказва се физеотерапефт от групата на каращите да натискате ръката в някаква посока за да разберат кой мускул не работи и се опитват да го активират. Или Ви кара да задържите в една поза ръката (напред примерно) докато той я дърпа насам натам в различни посоки. Но каква файда ще има. Казва разтривай отпред гърдите за да активираш таак тези и тези мускули, които в момента са отслабени - на гърба задните или страничните са по силни и това води до деформция и дискомфорта. Аз му вярвам че е така. Давам Ви контакт му накрая защото все пак неговата практика - технология си е друга по различна от видяното до момента. Честито 40 кинта без нищо реално поне за мен де. Вика ако не си добре мина пак ище веднъж. И нито дума за причината. А защо така става. Или причинно следствената връзка? Никви вируси не се споменаха.

4. Минават дни и седмици. Ох, ще звъня пак на бай Ангел, звъня изкл. телефон но си викам този път като получа СМС веднага ще му върна обаждането - и да получи се. След 2 дни и веднага звъня. Той вдига и се уговоряме за среща в с. Ветрен дол. Дано е там като ида... Едвам му намерих къщата добре че ракиджийницата беше отправна точка и всички я знаеха... и него де. Айде отново неговите вибратори и специални китайски разтвори за плексита ми. Като приключихме не забрави да обясни как да си пия аспирина с витамин  Ц докато се къпя да се разтвори добре, как да се навличам и да не дърпам дявола за опашката. Т.е. според него някъде ме е надухало (вероятно след спорт) и се омазала работата... не спомена думата Ковид обаче. На изпроводят докато пушим заедно по 1 цигата (не съм пушач ама да му направя кефа а имного обичам да споделям с възрастни различни теми) на пътря пред тях го питам - Какво ще правим без него и дано е жив и здрав. И потеглям обратно за София щастлив. И олекнал с 40 лв. + бензина и той толкоз към 50 лв. по новите цени. 90 кинта тотал за това посещение.

Има промяна ама не е както очаквам, а и не свалях фланелката цели 3 дни както заръча бай ти Ангел. 😟 Но врата ми остана схванат, крампите по ръката също както и болката под ябълката към плещката и на места болки в ръката. То едвам се кара автомобила така... 

5. Добре че вече имахме час - Бобо седмица по рано предложи да идем до клиника Нинов защото са помогнали на неговата приятелка и на него с тяхната иглена технология. Добре отивам - решен съм на всичко само и само да преборя тази болка. Там работят с игли - някаква нова технология от Нинов - баща измислена. Нинов син (не разбрах от маската му малкия или големия) обаче е обучен. Знаете това е известни Нинов - съпруга на Бианка Панова от златните момичета от 80те години. Потърсете в нета ще намерите много неща. Но те не са ми важни в момента. Така и става - отиваме. Разписавам 3 страници декларации ... и като идва доктора разказвам си цялата плеяда пред него и той ми вика ясно! Цитира "...некъв тип плексит" последния да затвори вратата и хайде давай на леглото по корем. И докато разбера (доктора е доста добре обигран и говори някакви неща непрекъснато за да не се усетя обстрела) ме надупчи сигурно с едно 20на игли. Това не са онези игли по филмите дето сте гледали за иглотерапията. Това си беше според мен автоматичен пистолет ново поколонеия на въоръжения в украинската армия от 2021 с цял пълнител от тънки като косъм иглички (вика ми най-тънките!). После ме масажира този път с професионална машина за вибриране за тяло, разпъна ми (разтягания) врата, кръста и до тама. Докато бързаше за следващия си клиент в съседната стая доктора каза, че според него съм добре и няма да имам нужда от снимка. Обяснява че ще имам синини на някои места. Признавам и благодаря на Боби, който покри разноските. Първата процедура е скъпичка към 120 лв. май беше... За втора така и не посмях да се появя. Отказах 2рия час ден преди щот иглите ми се сториха доста безболезни (не безполезни). (игра на думи - смея се). Мисля че всяка една включително и тази с иглите помогна.

Излизаме за кафе и облекчение. Бях като надупчен балон - ама надупчен на много места! Така се чувстваш след тази терапия. Викам да пробвам нещо по силно следващия път, а? Имаше някакво подбрение но при толкова маста трудно да различа реално ефект веднага.

5. Петър Стойчев (управител на басеина Спартак и рекордьор по плуване в ледени води) и известен наш плувец в студени води (психологическа и морална подкрепа). Аз нали си продължавам с плувните занимания и викам си ще питам Петър като ида до Спартак. И ето още на първия път го срещам по бански в съблекалния и му препречвам пътя за изхода. Обяснявам си болежките и оаквам да ми даде някой терапевт контакт - той ако няма та кой ще има! А той ака като възрастен човек ми отговоря веднага и първите му думи бяха: - "Ти Ковид кара ли?". Боже зацепвам че преди 3 месеца си правих тест за анти-тела и въпреки че ваксината ми беше преди година, антителата бяха страшно високи над 2,8К... светва ми. Но го слушам. Той продължава: - "Е ми и аз вика бях така 3 месеца болки в гърба и нищо не може да направиш. Чакаш да мине. Обезболяващи или мазане.". Викам му да иде ли все пак на ядрено-магнитен ? А той ми се смее: - "Ако имаш излишни пари - иди ама ефект няма да има". И продължава с неговия разказ - бил на международно състезание и там срещал доктори включително и на чужди съзтезатели - и те му казват всички спортисти плувци минали ковид с този проблем са. И няма решение само масажи, мазане и това е. Добре това малко ме поуспокоява...

6. Следващият моля! Колегата Станимир след като разбира, че съм обиколил страната и още стоя прав докато работя на компа услужливо предлага някакво масажно студио в Слатина. Младежи терапевти от НСА и си мисля едва ли ще ми помогнат ама ай дай да видим. Отивам още на следващия ден, влизам си в стаята и пак разказвам цялата история наново (вече знам как) но този път споменавам вълшебната думичка Ковид... и чакам реакция... И имаше да Ви кажа. Да казва момчето - то може да е и др. вирус не е задължително Ковид. Не е само надухване или преумора. Супер лягам по корем направо. И той подхваща - тук има една процедура с игли... Прекъсвам го: - "А не мерси мерси не съм ок с иглите дай да видим без тях и ако не се оправя тогава мога и да помисля". За мой късмет се съгласи и предлага 2ра опция: - "А как си с вендузите". - "А викам с вендузите съм ок, в Ханджоу в Китай съм ги пробвал на ходилата". Ще го издържа. Вижте снимката след вендузите резултата (така си бях 3 дни). "Да ама преди вендузите едни др. машини ще използваме - ще боли." - много добра вибрираща машина имат (скъпа), която удря така че енергията от удара се разпределя балансирано в района. Една др. интересна техника използваха върху гърба ми - търкането на кожата с метален инструмент май. Споделят, че има и др. пациенти с болки на др места включително в коленете и т.н. (след прекаран Ковид). Вендузите и търкането на кожата явно предизвиква реакция на организма, който закарва на кръв на болните места и така заздравява мускулнта тъкан или кислорода най-сетне стига там. Ефекта е доста бърз - 2 дни и гърба ми беше up&running. Не, че рамото ми се оправи веднага! Крампите в ръката поне ми спряха... 

Междувремнно докато траят процедурите разбрах как и с какво да се мажа - последните дни не спирах да се мажа на възпълените мускулни места с kamfolin (или марката мехлем, който Ви помага на вас - може Волтарен например - но той няма този загряващ и оспокоителен ефект поне за мен) + найлонче за пакетиране на храна (стреч фолио). Това го правя всяка вече и лягам с него. Спя няколко часа и към 2 го махам че загрява страшно. Поне това имаше срахотен положителен ефект почти на следващия ден имах промяна. Да видим само за колко време...


7. И на финала (искренно се надявам да е) ще се видя с Петър Нинов - Кинезео ленти - поставят се за да подпомогнат мускулите като един вид 2ра кожа но са еластични. За тях в случая след Ковид кинезетерапевта Петър Нинов - 0888577380 (звънете му в 8 сутрин) каза, че цитирам "Смешно е да се ползват/поставят. Нещата са доста комплексни и тялото се държи супер странно след ковид (наблюдавам 40 такива пациента в момента и затова трябва да се видим". (като се видя с него ще пиша допълнително). Ако ида отново то ще е за статията за да Ви опиша подхода му (има интересни машинки...). Значи правя снимката (ренген) и отивам при него да видим... 
Впечатления след среща ми с него: 10 мин. 60 лв. без документ (прегледа реално без говоренето бе 5 мин) и с пожелание за поне веднъж на седмица да се виждаме.... Трябва да си сменя професията! От 6 год. от както не съм го виждал голяма промяна. Преминал и към методиката за установяване на кои мускули не работят като Ви кара да натискате пръстите си в определно положение на ръката - нещо подобно на т.3 по горе. След което определените мускули стимулира с натиск. Според него документите от ренгена и медикаменните са ненужни. Показаха ми много хубава 3D картина на мускулите кой къде е вързан и т.н.  Много добре говори сигурно сам си е омръзнал да чува едно и също и затова ме изгодни набързо че пътувал. Общо взето от това което разбрах от бързото говорене проблема не е от Ковида а от стойката. Затова добавям в секция изводи още малко инфо като препоръки. Каза да ходя на фитнес или в къщи с упражнения - два часа на ден той правел така. Явно с 60 лв за 10 мин може да си позволиш да работиш по 3 часа на ден а през останалото време да висиш на успоредката - не е моя случай обаче.

8. Личната и невроложката с ренгенова снимка. След като на 9ти Април бях на регулярния год. преглед, невролажката ме покани да ме снима. Не се двоумих въпреки добрите резултати от физиеотерапия. Тя разбира се имаше аргумент: "като мине ефекта от физиотерапията пак ще ти се появят болките". Веднага ми намери някаква липсваща част в стойката и каза да мина през личната за направление. Ще докладвам какво става... А ренгена каза следното "Остеохондроза на ниво C5-C6" (т.н. дискова херния на врата и конкретно между 5 и 6 прешлен) и шипове на някои от задните ръбове на прешлените (каквото и да значи това - "някои"). 
Добавям нещо което видях за връзката между Ковид и гръдна болка не свързана със сърцето а с ребрата!) - тази статия
Причините за остеохондроза могат да бъдат и следния фактор: настинки и инфекциозни и възпалителни процеси.
Основните симптоми на остеохондроза са подобни на признаци на изместване на прешлена, поради което на пациента трябва да се предпише инструментално изследване с помощта на рентгенова снимка или ЯМР. В бъдеще остеохондрозата може да доведе до прищипване на нервните корени на гръбначния мозък, което ще причини силна болка и скованост в движенията.Така, обратно на нашия случай невроложката ми изписа освен некви B витамини но и антивъзпълително (каква е причината никой не ти казва!). За мазане мехлема ми хареса - тендивал (пак се грижи за окисляването на местата но и с е напълно естествени съставки). руското 911 - травмалгон също съдържа само естествени съствки от витамини до.... успокояващи (а бе всичко е реклама! как това мазило ще стигне до мускула - някъв рокет сайенс ще да е... ): 

Снимка: Антуан Ангелов (какво Ви е нужно когато сте все още активни спортисти след 50г )

Общо взето цари безхаберие - физеотерапевтите викат невролога няма да помогне, невролозите викат първо пий тяхните хапчета и после терапия. Но едното без другото не върви. Физеотерапевта няма да ти каже че трбва да взимаш нещо което да подобри преноса и усвояването на кислород от клетките (особенно след Ковида). Нито един от посетените по горе не ми предложи такава паралелна терапия! 
Добрата новина - физеотерапевта казва че всичко се оправя - и дисковата херния също! Вдъхва надежда, нали?

Кратки ИЗВОДИ и следващи стъпки:

Kакво казва науката по темата защото все пак сме докторанти и трябва да се основаме винаги на научна литература а не на добрия разказ (не всички лекари са доктори но пък всички лекари са доктори) - 1. линк2 линк3ти линк - в последния линк има добри попадения като: 
"Какво причинява проблеми със ставите и мускулите след COVID? Много хора ще са имали известни болки, преди да се разболеят от COVID. Неразположението може да е накарало тези проблеми да се върнат или да се влошат. Това е така, защото ставите и мускулите са по-добри, когато се движим редовно. Когато не е добре с COVID, хората са по-малко активни от обикновено. Това може да причини болки, скованост и мускулна слабост. Мускулната слабост може да доведе до затруднения при дейности като стоене, изкачване на стълби, хващане на предмети с ръце или повдигане на ръцете над главата. Някои от леченията, които са били необходими по време на заболяването ви COVID, може да са довели до допълнително напрежение и напрежение върху някои от вашите стави и мускули. Те може да са причинили нови или увеличени проблеми със ставите и мускулите." А възможно е да няма свързаност с Ковида - евентулна причина да е начина на живот. Какво се е променило?

Стойка - гледайте да сте изправени, брадичката да на нивото на гърдите. Не се изкривявайте и не усуквайте тялото!

Каква физическа подготовка може да се прави. "Обща физическа активност; това включва всички дейности, които обикновено извършвате. Например, миене и обличане, домакинска работа, градинарство, хобита и работа. Стремете се постепенно да се върнете към обичайната си рутина, като започнете с по-лесните дейности и след това бавно въвеждате по-физическите.
Упражнение; Упражненията за укрепване и гъвкавост ще помогнат на вашите проблеми със ставите и мускулите.
Упражненията за гъвкавост са дейности, които подобряват количеството движение в ставата или мускула както и преноса на кислород до тъканите. Примерите за дейности за гъвкавост включват;
Разтягане, като раздвижвате ставите си доколкото можете няколко пъти на ден (вижте линковете).
Техники: Йога, Тай чи (или др. която подобрява дишане и мускулатура)
Силовите упражнения/тренировки са всякакви дейности, които карат мускулите ви да работят по-усилено от обикновено. Трябва да се стремите да се върнете към извършването на две или повече сесии на укрепващи упражнения всяка седмица. Примери дейности за укрепване на мускулите може да включват: Изкачване на стълби, Вдигане на тежести, Работа със съпротивителни ленти, Градинарски дейности като копаене, Ходене нагоре, Колоездене". Можете и фитнис но не заради това че Ви боли нещо а си трябва - особенно след 50те... 
Упражнеията (youtube), които даде Елена от Йога здраве (само упражнения няма да Ви помогне!) са: 
01, 2, 3 (последния линк е по насочен за плувците). Те може да помогнат при заседяване и обездвижване.  Тази статия за обща информация е добра също - ако имате още време прочетете я. А видеото по долу го направи само за мен и е кратко ако нямате време:

Аз ползвам само тези 3 неща (на сниката по долу) плюс нещо за пода на което да легна да не истине гърба ми. Това е напълно достатъчно. Ако имате колело или тичанка - ползвайте си ги.


В последствие тръгна на фитнес 3 пъти в седмицата и това може би се оказа едно от най-добрите ми решения. Вместо футбол и тенис нещо което да натоварва балансирано мускулатурата.
Според мен много важен извод би могъл да е - установяване на причинно следствената връзка. Т.е. ако Ви боли нещо (в случая мускули) - трябва да разберете защо и каква е причината за това - стойка, заседяване, промени в гръбначния стълб.... А не да вървите след резултатите и да заличавате рани с масажи, физеотерапия или др. възтановителни операции. Когато разберете причината тогава вземете правилното решенение. Аз разбрах късно... но разбрах все пак.

Ако веднга идете на невролог и Ви назначи витамини и магнезий, след което няма да има ефект, идете пак и ви назначи костекостероиди, които ще ви закрешят 2-3 месеца (и ще разстроят цялото тяло със гадните състваки) и пак сте в същото положение какво от това... Замазване - нищо повече!

Тялото Ви. Хубаво е да го познавате възможно най-добре. Да знаете къде е болката и дискомфорта. Да следите подобрението след процедурите и преспиване. И да може да обясните къде са проблемите като идете при доктора. Обяснението си трябва!

(Аз) Д-р Ангелов (още не съм минал на защитата на дисертацията) но вече имам виждане и подход за решаване на проблеми - в случая не само и за конкретно лечение. И то е - тествайте различни практики защото едва ли една ще Ви помогне и ще Ви разбере. С една техника може и да сте щастливеца нацелил от пърия раз - вика му се късметлия (браво)! Но по скоро може да направим сравнение и съпоставка като това да сте с един партньор цял живот. Разбира се - яко, та кой не желая! Супер, ще имате възможността да доживеете и достигнете златна а може би и платинена сватба. Но... може и просто да пропуснете своята желана полвинка като се самозаблуждавате както някои животни с главата в земята или като малкия ми син като си сложи тенджерата върху главата и смята че няма други наоколо и не го виждат. 😛 Избора си е изцяло Ваш!

А конкретно: мазах се непрекъснато, слагах ддори найлон върху намазаното място за 2-3 часа и ... пих разтворим аспирин на Баер с витамин Ц - (Форте му викат). Витамини - B комплекс (жена ми ми би мускулно няколко пъти, Магнезий), течности пийте.

Електроника, компютри и компоти в полза. Като виден Кировец не подминавам електро процедурите и си купих тази интересна машинка на техническия прогрес: beurer EM59 (с опция за загряване на 2 места). Да Ви кажа честно не знам колко помогна ама мускулите се тресат и масажират добре. Има хилияди режими за работа и може да масажира 2 независими места. (Не става за вибратор или др. секс приложение!). 

Конретни действия за подобряване на общото Ви състояние: Правилните упражнения с добра техника могат да решат повечето от здравословни Ви проблеми, като постоянните болки в гърба или главоболие, които са толкова често срещани днес. В по-голямата част от случаите поддържането на активност ни помага да решаваме проблеми като тези. Значението на редовните упражнения и активния начин на живот никога не може да бъде достатъчно. Тези дейности могат да включват ходене поне половин час на ден, плуване в морето или в басейна (кой където свари), каране на велосипед (без хора с проблем в коленете) и постепенно увеличаване на интензивността на тези дейности. Или посещение на планина по любима еко пътека ако това Ви зарежда!

Аз накрая влезна в фитнеса - поне 2 дни в седмица по час тренировка Ви трябва. Плуването си е допълнително и не влиза в тези часове. 

Мазане мазане и пак Мазане (МММ). След 50 както е казал великия войн "Гаранция Франция" (гаранцията отпада) и е добре след визически упражнения и изпотяване да предпазите мускулите - затова мажете с kamfolin-а или друго по ваш избор. "Ако не ти помогне, то поне няма да навреди" както казва моята лична лекарка.  По едно време (преди да се оправя последните дни) мажех непрекъснато - вечер един вид, сутрин втори, през деня трети а след плуване четвърти... Така основно Камфолина (турски), 911 (руския) и тендивал-а нон стоп едно след др. но без найлона за да може и да диша! В крайна сметка добре е да си имате мазила под ръка в чантичката след спорта  или по време на работа за да може веднага да се обслужите когато се налага. (някои от прегледаните по горе техники НЕ препоръчват мазането и го разглеждат като рекламен трик да се продават неща!) Баланс между всички методики така че аз няма да се мажа от днес повече!

Повторете отново и ако трябва потрете онази процедура, при която сте се почувствали по добре след това - вендузи, игли... каквото си ви харесва.

Дремка и пак дрямка и после почивчица: Доброто възстановяване изисква жертви! Трябва да почивате по често и следобяд след намазване на местата полягате до детето за следобедна дрямка.

Вода и течности - за да иам ефект от всички мазила и медикаменти както и да се справите с възпалението тялото Ви трябва да е добре напоено с вода и да е хидратирано. Може да увеличите чайовете безкрайно много. Какъв чай? Хмм... не знам. Аз обичам липа. От детството ми е останал спомен - липов чай с филийка с масло и лютеница (по възможност с домашно правене и сушена луканка моля!)

Хапване и диета - колкото е възможно намалете килограмите си - добавете в менюто зеленчуци по избор и хапвайте боб, леща, семена от чиа, които са богати и на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали, риба и морски деликатеци (не знам, не знам... но напревете нещо в тази посока!)

Ако сте извън София предполагам линковете които Ви давам няма да Ви са полезни - само същността е важна в случая. Но пък спокойно ако имате пари може да идете до Велинград или Кюстендил в скъп хотел и да се възползвате от топлата вода за масаж, вана, СПА и прекрасни масажистки (масажисти).

МЕДИКАМЕНТИ (не разчитайте да ви оправят само лекарсва и мазила) за облекчаване докато извървите дългия път на възстановяването след гадния вирус или инцидент (поне все още вярвам че при мен причината остава ковида и доставката на кислород по клетки и хрущяли - диагнозата на невроложката е следствието):

Аспирин Bayer разтворим с витамин Ц (вечер или сутрин) - червено етикетче пише: Forte, евентулано Malgama N ампули но най-добре си я боцкайте по предписание на невролога (през ден) или аптекарката; 2 по Магнезий 250мг или по 500 ударно всеки ден. Непременно нещо за усвояването на кислорода - преноса му до клетките - Хайде (най-добре) или др. подобно като Германор (със съдържа Течен органичен Германий извлечен от гъба Рейши!) По едно на ден. Разбира се физическа активност примерно плуване или друга техника в паралел, която може да подобри доставката на кислород ще е задължително - плуване или Йога (подбряване на доставка на кислород е прерогатив).

Мазила има много (кои рекламни кои не). Ползвах 2 основно: едно интересно турско (натурално) с камфор - kamfolin, което купихме от турска аптека в Одрин (но явно го има ив БГ) и препоръчвам защото има доста релакс ефект и няма странни съставки. Мирише на камфор наоколо но пък е много романтично като си легнете до половинката. Тя става активната страна в повечето случаи когато го усети този аромат... 😍. Ако го комбинирате с найлон след намазване на мястото - загрява чак до непоносимост. Но пък дава резултат. Другото е 911 ТРАВМАЛГОН (натурално) ама руско не знам колко време ще го има още заради войната и изолацията на Русия...

Също другото натурално и с положително въздейства (спомага за окисляване) ТЕНДИВАЛ (мазах го плътно на всички места където боли и после слагате найлона) за облекчаване на дискомфорта паралелно докато траят и останалите процедури. Тендивал-а го мажа доста солидно със слой и после поставям върху него найлонче (за пакетиране на храни) и така преспивам, че дори и на следващия ден го оставям. На мен ми погна или поне подпомага цялостното оздравяване.

Антибиотик - трябва да проверя дали е добра идея да се флашнеш и дали може да помогне - не съм проверявал още но ще говоря с педиатъра (и ще пиша допълнително) на моите 4 деца (Ковачев). Той ми е помагал и на мен като голям - веднъж ми вади гнойта от сливиците като бръкна с лъжица в гърлото и после намаза сливиците с йод точно както баба ми. Баба ми редовно ми правеше тази процедура и си спомням че се пазаряхме да ми пуска плочата на Емил Димитров за да се съглася! Тя беше медицински работиник в Княжевската поликлиника навремето преди 50 години. И Ковачев после ми вика - след малко ще се оправиш. И така си беше.

Хапчетата няма да Ви фикснат!

Статистиката в суми и левове (това не може да се подмине защото всеки се простира спрямо възможностите: Тотал за труд: приблизително 400 лв. (40+20+40+40+50+120+80+60), лекарства и медикаменти - 150 лв., оборудване за домашната електро терапия - 220 лв. (ще Ви е нужна редовно като минете 60+) 👌

Послеслов и БЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРЯ (човек трябва винаги да е благодарен на онези, които са го просветил) НА:

Борис Ангелов (по-големият ми син) за клиника Нинов ... и демо на техниката с иглите...

Колегата Станимир и неговото откритие (на жена му Севда) - физеотерапефтите с ...  вендузите и подхода с търкането кожата, с които ме сглобиха така, че отново да се чувствам работеща играчка с мускули.👊  Е, малко по-син и с татоировка но иначе перфектния мъж (в банята след плуване ме заглеждат вече... зарад вендузите де). 😂

бай Ангел (доктора) за безценните му китайски мазила - телефона му е изключен повечето време но може да го хванете с съобщение за отново включен телефон и веднага му звъните - 0896376431!  Не му звънете вечер защото има опасност да е в настроение и няма да свършите никаква работа. Или на място като на звънеца кода е: три пъти с пауза... иначе адреса е: с. Ветрен Дол, ул. 27ма, 18 номер но с ГПС няма да се оправите, слагам линка на адреса като бях спрял пред къщата му. А и не му викайте бай Ангел, на село го познават Ангел доктора!

Колежката Руми за контакта на терапевта Светльо - 0887350230

Кума ми Лозан за контактите на Елена Кемилиева  и  д-р Стфанов (ортопед) в неоклиник, до който не стигнах... и този път и не успях да се запозная с него. Но кой знае може да се наложи и си го запишете.  Тел. за записване на час: 0882411787; 

На Елена Кемилиева от Йога Здраве, която може да Ви направи програма за разтягания ако работите по > 8 часа на бюро като мен. Тя има различни техники в зависимост от проблемното място - коляно, врат, гръб и т.н.

Петър Стойчев (плувеца), който ме поуспокои с психологическата си и морална подкрепа!

Жена ми - за любовното предложението в .... одринска ХАМАМ баня (това последното е моя добавена шега но линка съм го запазил за посещение и мислям, че ще се получи като част от черешката на тортата за финал като се почуствам готов да експериментирам отново). Погледнете само масления масаж как изглежда... бих запазил веднага! 👍

Бабата (майката на жена ми) за контакта на физеотерапевта помогнал за крачето на малкия ми син, както и за масажа, който ми направи в Кюстендил с желание да помогне. Обещах да му се обадя... 

Съседа Кирил (бивш спортист и състезател по хокей) за това, че ме вкара в фитнеса (ходя с тях през седмицата) и сина му Ники, който ми предложи яка програма за заздравяане на мускулите на гърба, рамене и ръце.

И ако наистина съм помогнал със статията няма да откажа една позитивна мисъл по мой адрес и споменатите в статията лица. 
Сигурно питате дали се оправих... е как няма след толкова тренировки на клавиатурата - като 20 год. младеж съм са. 👊 Само май без футбол и тенис за определно временце... В интерес на истината последно посетих СПА центъра в известен хотел в Кюстендил където се изръсих с 120 лв за масаж, хидромасажна вана в самостоятелна стая, и 2 часа необоспокоителени процедури напълно сам в цялото СПА и наистина имамеш промяна. Аз не на теория не вярвам на целителната способност на минералните извори но явно след определената възраст всичко помага!  
А ако не Ви погне написаното прилагам да изберете една арменска рецепта от баба ми, където ще намерите решение и за дисковата херния. Изглежда ето така:


Бая дълга статия стана! Ама така e, когато физеотерапевтите ни нямало време да творят и пишат... 😁 
Ако Ви е харесало и имате свободно време задължително прочетете още едно творение по темата за личното здраве - моя статия за плуването и отслабването и връзката между им.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Тайната рецепта на Белите Арменски Сладки от Антуан Ангелов

Бели сладки по рецепта на Баба Аннушка... Рецептата не е моя но тези сладки на снимката винаги ги правя с голяма любов а днес ги снимах...за спомен и за да ги споделя с Вас. Публикувам ги за да може да ги правите и Вие, читателю!  Така смятам, че мъртвите винаги оживяват и ще са  с нас... Причини да направите сладките може да бъдат много... Кръщене, Коледа, Нова Година, Сватба...  На моята втора сватба вече ги можех и почерпих с тях всички гости с гордост. За съжаление когато бях малък те винаги са свързани повече с лоши поводи, като традиция за "Бог да прости" при арменците. Стандарт са си и това е! :))) Повярвайте ми, преяждал съм с бели сладки и основно като малък за това си ходех на погребения с възрастните. :))) Смешно... Сега не ми е толкоз смешно...  НО А стига с обясненията ...и да преминем към самата рецепта: _______________________ Продукти 250гр. краве масло (немско!) 2 чаени чаши пудра захар 1 и 1/2 чаена чаша бяло брашно (аз купувам скъпо

Какво общо има между Изкуствения Интелект и Образованието в моето второ интервю по Дарик Радио...

След последното ми посещение в Дарик не успях да срещна Ники Кънчев из коридорите за да споделя снимки...  😁 Но пък можете да прослушате второто ми участие в ефира на Дарик излъчено на 4.10.2018 г. на тема: "Предизвикателства, които стоят пред образованието с навлизане на новите технологии в Изкуствения интелект." Да се похваля. Този път далеч по добра дикция и представяне. Или както казваха учителите едно време в СМА Киров - "Количествените натрупвания пораждат качествени промени!" Цялото интервю и статията ни по темата можете да намерите на този адрес: kontrax.bg . Същата статия бе публикувана и в Капитал , dir.bg и др. медии. Та, медийна звезда съм си вече и това е! Сега чакам само Антон Хекимян да ме покани в сутрешния блок на bTV за да му разкажа що е изкуствен интелект и има ли почва у нас.😂😂😂

Тайната рецепта на арменските лозови сарми с кайма.

Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" при готвенето и рецептата но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Сърми с лозови листа и кайма- около 6 порции (40-50 сърмички стават) Преди да запозна малко пред история... Нали гледам да пиша правилно в блога първо се зачудих кое е правилно: сЪрма или сАрма. Оказва се че това са две различни думи! Препратка е тук . Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Затова реших да изпозлвам и двете думи за да е по- изгодно търсенето в google. И така... _________ Необходми продукти: 500 гр. кайма (аз слагам смес), 100гр-1/2 чаена чаша ориз, 3 глави лук, копър (може и замразен), магданоз и джоджън по 1 шепа, сол 1 чаена лъжица и черен пипер 1/2 ч.л. Хайде стига статистика! Захващайте се за работа че има гладни!