Пропускане към основното съдържание

Бамя и люти чушки продължение... или какво ни трябва за да отслабнем?

Продължаваме...Каква е Идея тук... Мишел Пфайфър заяви, че е открила тайната на щастието. Според актрисата, за да бъде един човек доволен от живота, той трябва да е..дебел... Абсолютно вярно! Но... човек може да е дебел - да изпита удоволствие от преяждането и вкусната храна докато всъщност е слаб! Ако стомаха Ви е малък много лесно ще получите ефекта на засищане. Да не говорим че храната добива вкус на... деликатес и чувството е като при оргазъм...
Какво Ви трябва да знаете за продължите напред със здравословно хранене. Ето малко разбивка на списъка който ще дискутираме. Ако имате въпроси питайте...все пак за това сме да си помагаме.
I. Цел: всъщност поставете си въпроса каква ви е целта и защо искате да отслабнете? Само за морето, само за малко? Това за което говоря аз е всеки ден...
Но всъщност каква е целта? Тук идеята е човек да придобие размерите които би трябвало да има ако яде природосъобразно - по малко синтетични продукти и повече натурални.
Как обаче можем да го постигне? След като се прибрах от поредното приятно изживяване в съседна Гърция на т.н. all inclusive рекох да се мерна на кантарчето и като видях цифрите се уплаших... 96-98 кг за 180 см. мъж...на 39 г. На следващата сутрин бях в лабораторитя за да си мерна кр. захар и хорестерола - бях приятно изненадан с цифри над нормите разбира се. Е... аз съм доста упорито магаре ако спирането на цигарите не ми е било проблем то намаляване то кг. за мен си беше сядане на зъболекарски стол... Дълго го отлагах но... уви.  Днес гордо заявявам последните измерванията показват въртене около 76-77 което ми дава правото да се чувствам добре (спрях да хъркам...но това май не бе единствената полза която придоби жена ми след свалянето на кг...).
Та каква е целата за по дебеличките като мен...много е просто - трябва да свием стомаха за да го накараме да се чувства пълен много бързо когато се храним. Това може да се постигне само с контрол върху нещата и количествата които поемаме. Нужни са ви точно 3-4 месеца само. Учудващо се оказва как можете да се нахраните с 1/2 кг ядене така и с 200 гр. само! Цялата истина се крие в разтегливия и не толкова голям стомах! За моя изненада се оказа че той можел да се свие до там че с една салата аз преяждам!
II. Предистория:  Защо аз трябва да спазвам правила а приятеля до мен яде всичко и не дебелее. Гени баца... Човека до теб има друга храносмилателна система и психика... Това си ти и ти си гледаш в твоята супа. Сори! Защо не го питаш този слабия до теб дали го вади често и сутрин е корав....? Най-вероятно ще ти каже че не е бил с жена от давна а и не е използвал десния отдавна...за което сънува тежки кошмари вечер? Знайте хората с по-висок холистерол (считай по-закръглените) са и повече активни - страстни и ....ммм. Хубаво е да видите този линк като пример какви кг. трябва да гоните - http://www.cmamucmuka.hit.bg/bmi_calc.htm Аз бих го нарекъл доста лек вариант на истинските цифри но това е добро началото и отправна точка за да не се стреснете съвсем.
III. Правила:
1. Забравете за всякакви медикаменти дето вадят мазните от отзад...или от пред :-)) и обещават поговорката: "хем вълка сит хем ярето живо...". Нема такъв филм за съжаление. Нито вие ще сте сити нито ярето което ще се наложи да го разфасовате за по натам... Забравете за обещанията на народната медицина които ви карат да поемате знайни и незнайни отвари и билки които ще регулират вашето тегло автоматично. НЕ, ТОВА НЕ Е ИСТИНА!
2. Забравете думите рафинирани и преработени, фруктоузо-глюкоозни, пържени, сланинести... газирани и оцветени напитки, както и хляб и хлебни изделия които са приготвени от рафинирано (бяло) брашно. Във всички публикации които ще намерите в Интернет се говори за калории. Да те са важна математика но...освен калориите има още едно зрънце а то е качеството на храната - трябва Ви храна която е истинска и необработена (считай СУРОВА най добре). В този смисъл ще дам един пример - белия хляб който продават и от друга страна едрозърнестия (инстински такъв) внос от Германия. И едното Ви дава калории и другото също. Разликата не е много голяма но в единия случай вие консумирате нещо което вашите прадеди са яли и човек е нормално да го яде а в другия ядете n продукт който е бъкан с какви ли не гадории. Още 2 примера ще дам само за да не голословим - олио срещу зехтин. И двете са калорични (мазни) и съвсем спокойно можете да ги замените. Но как се обработват от човека и каво реално седи зад думата "мазнини"? Знаете ли че за да се рафинира олиото се използва бензин? Знаете ли че реално олиото е имало контакт с бензина за да се рафинира? Добре да продължавам ли за бялата захар и примерно срещу тях слагам сушени или пресни плодове? И 2-те има захари нали? Да ама ако ядете рафинира ще дебелеете а ако ядете сухи плодове или пресни - не!
3. За да отслабнете не е нужно да спортувате! Спорта НЕ се практикува за отслабване. Това е тотално погрешна идеология, която е втълпена за да ходите на фитнес и да пръскате излишно пари! Спорта е стъпка която Ви дава нужното действие - ако не правите често секс като мен :-))  или да Ви успокои и натовари след психологичното натоварване. Аз не казвам да не се спортува. Ако искате да стегнете корема и премахнете увисналите цици (с размер почти като жената до вас) да залавайте се за железата! Аз лично действията...ги разнообразявам с каране на колело. До работата и обратно. 45 мин. на ден когато времето позволява.
4. Повече секс дори ако се налага с цената на тендовагенит (както казва жена ми...)
5. Никога не пректикувайте некви измислени диети. Както виждате аз отбягвам думата "диета". Тя е погрешно разбрана и преведена в БГ език. Измислени диети са: тестове които показват от кои храни пълнеете или не; протеинови, разделни и какви ли още не драсканици и баламици дето ги виждате из жълтата преса а и вече дълго дискутирани и по форумите.
6. Не стойте гладни никога! Ако ви се яде яжте! Гледайте да имате 3 основни. А през останалото време запълвайте с добавки като: СУРОВИ ядки, сушени плодове (НАТУРАЛНИ), пресни плодове или пресни зеленчуци по възможност сурови. Не ги зпържвайте и не ги панирайте!
7. По малко сол и повече лимон. По малко захар и повече люто. по малко пържено повече сурово...
8. Преди да почнете направете си кръвна картина с детайлна разбивка на холестерола и кр. захар. (има ли нужда въобще да се пазите?)
9. Стигнете ли целта - дайте си гала обяд. Всъщност когато достигнете нужните по документи кг. абсолютно спокойно можете веднъж седмично да ходите на ресторант и да ядате без да се боите за калориите. То и няма да ви се яде много... :-)))
IV. Инструменти:
1. Добър кантар - електронен с памет ще свърши работа. Такъв можете да купите от Тефал (използвайте спестените пари от фитнеса). Меренето е задължително поне веднъж дневно. Аз го правя вечер и сутрин. Ако искате да видите добри резултати (и да бъдете стимулирани) го правете преди да обядвате веднъж дневно.
2. Добра селекция от магазини от къде ще пазарувате прясна и сурова храна. Виж по долу.
3. Съдействие от семейството и приятелите за да не ви изкушават и подкрепят в начинанието. Изневярата може да стане но не сега...
4. Ако имате здравословни проблеми е най-добре да се консултирате с вашето "hipi" или читав диетолого (не самообявил се за такъв) и да му кажете какво възнамерявате да правите и да ви даде зелена улица и да Ви наблюдава ако се наложи.
V. Магазини:  Избора на магазин е интересно и забавно действие стига да имате достатъчно време и пари като мен :-)) Реално какво се получава - ядете по малко но по качествена и скъпа храна - вечния баланс...от който не можем да избягаме.
Магазини:
1. 345 - фреш (ябълка, портокал, морков), екстракт зелен чай, едрозърнест хляб внос, прясна риба, бамя туршия, сухи плодове, сушено биволско месо макар и с консервант, консерви с риба тон; Пиле Duke, 270 г - 1% Данон Активия млечно-кисела напита (без добавена захар и плодове) - в пластмасово шише бяло-зеленикаво.
2. Малееви (БИОМагазин) - сухите плодове, спанак, бурканчета с консвервираната храна, хляб, различните видове олия и зехтини,  корнфлейкс без захар, буркан с много добри гъби, черен шоколад и др. вкусотии, има различни видове зърнести култури които можете сутрин да използвате в закуската.
3. Женски пазар - плодове, зеленчуци и сурови ядки (задължително!) Там има един страшен арабски ресторант дето правят едно агнешко с ориз...малее.
4. Шикозния и скъп магазин Елемаг - телешко (пресни меса), сирена, червеното вино, прясна риба и смляни маслини, сухи плодове;
5. Клауфланд - зелените салата (приготвени и готови за консумация), бамя туршия (или друга туршия и кисело зеле) и консервирана, детски десерчета (плодови пюрета) на Nestle/Hipp, гледайте да са едро смлени храните ако взимате бебешка храна (аз намерих страшна риба с ориз), корнфлейкс без захар, телешко филе има страшно там, прясно мляко BIO 1% внос от Германия - фирма Лактос България го внася.
VI. Храна (каква и какво да ядем)
VII. Етапи (периоди) през които трябва да минем за да отслабнем и намалим разбера на стомаха - през 9 (девет) планини та в 10 (десетата...) за съжаление не са 9 седмици и половина :-)))
VIII. Меню - ще се опитам да дам малко примери за ежедневните менюта.
IX.  

Коментари

Популярни публикации от този блог

Тайната рецепта на Белите Арменски Сладки от Антуан Ангелов

Бели сладки по рецепта на Баба Аннушка... Рецептата не е моя но тези сладки на снимката винаги ги правя с голяма любов а днес ги снимах...за спомен и за да ги споделя с Вас. Публикувам ги за да може да ги правите и Вие, читателю!  Така смятам, че мъртвите винаги оживяват и ще са  с нас... Причини да направите сладките може да бъдат много... Кръщене, Коледа, Нова Година, Сватба...  На моята втора сватба вече ги можех и почерпих с тях всички гости с гордост. За съжаление когато бях малък те винаги са свързани повече с лоши поводи, като традиция за "Бог да прости" при арменците. Стандарт са си и това е! :))) Повярвайте ми, преяждал съм с бели сладки и основно като малък за това си ходех на погребения с възрастните. :))) Смешно... Сега не ми е толкоз смешно...  НО А стига с обясненията ...и да преминем към самата рецепта: _______________________ Продукти 250гр. краве масло (немско!) 2 чаени чаши пудра захар 1 и 1/2 чаена чаша бяло брашно (аз купувам скъпо

Какво общо има между Изкуствения Интелект и Образованието в моето второ интервю по Дарик Радио...

След последното ми посещение в Дарик не успях да срещна Ники Кънчев из коридорите за да споделя снимки...  😁 Но пък можете да прослушате второто ми участие в ефира на Дарик излъчено на 4.10.2018 г. на тема: "Предизвикателства, които стоят пред образованието с навлизане на новите технологии в Изкуствения интелект." Да се похваля. Този път далеч по добра дикция и представяне. Или както казваха учителите едно време в СМА Киров - "Количествените натрупвания пораждат качествени промени!" Цялото интервю и статията ни по темата можете да намерите на този адрес: kontrax.bg . Същата статия бе публикувана и в Капитал , dir.bg и др. медии. Та, медийна звезда съм си вече и това е! Сега чакам само Антон Хекимян да ме покани в сутрешния блок на bTV за да му разкажа що е изкуствен интелект и има ли почва у нас.😂😂😂

Тайната рецепта на арменските лозови сарми с кайма.

Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" при готвенето и рецептата но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Сърми с лозови листа и кайма- около 6 порции (40-50 сърмички стават) Преди да запозна малко пред история... Нали гледам да пиша правилно в блога първо се зачудих кое е правилно: сЪрма или сАрма. Оказва се че това са две различни думи! Препратка е тук . Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Затова реших да изпозлвам и двете думи за да е по- изгодно търсенето в google. И така... _________ Необходми продукти: 500 гр. кайма (аз слагам смес), 100гр-1/2 чаена чаша ориз, 3 глави лук, копър (може и замразен), магданоз и джоджън по 1 шепа, сол 1 чаена лъжица и черен пипер 1/2 ч.л. Хайде стига статистика! Захващайте се за работа че има гладни!