Пропускане към основното съдържание

Плуването - начин да отслабнеш или тайна рецепта за медитация, самоконтрол и поддържане на ежедневна активност

Ако Ви тормози факта, че близък познат вече отхръля 89-ия ден от 90 дневната диета или половинката е преполовила цикъла на лунната диета, или приятелката в момента си прокарва път през кълновете на житната диета или зяпате някой случаен минувач да хапва сладко ерогенни кренвиши от протеиновата диета, значи е дошло време да хвърлите едно око в моята статия по долу. Тя разкрива непознати и не така общоизвестни факти до този момент, крити с години. Или ако тази тема не Ви вълнува (а и не би следвало) да захвърлите идеята за отслабването, спорта (не спирта), медитацията и да прочетете до край другите статии в моя блог... касаещи основно воденето на прозаичен и безгрижно-спортен и веселяшки живот.
Дойде момента да дам своя малък принос и коментар по темата: Какво всъщност е отслабването? А плуването? Можем ли да отслабнем с плуване? Има ли отношение плуването, колоезденето, тениса, снуборда към процеса на отслабване. Спорта и гмуркането като Медитация, начин да отслабнеш или легален начин да се надрусаш!?
Един от първите ми блогове преди много години беше темата за отслабването с заглавие: "Бамя и люти чушки"
По това време обаче не съм практикувал активна физ. дейност. Да променяш повече от един навик в един момент е доста лош подход. Първото което успях да постигна е да вляза в нормите. А после дойде и момента да разширя обсега на добрите и здравословни активности.
Необходимо ли е отслабване чрез вид диета съчетана със спортната дейност и фитнес? Какъв точно спорт ще доведе до така желаните визуални и емоционално-паихологически резултати? Буквало докато пишех тази статия видях публикацията която ми хареса много и искам да я споделя и коментирам -

10 УРОКА ЗА ЖИВОТА, КОИТО НАУЧИХ ОТ ПЛУВАНЕТО


Внимателно я прочетете и запомнете няколко важни факта при докосване с водата: Отпусни се; Усещай; Дишай; Открий своя ритъм; Балансирай; Наслаждавай се; Тренировка води до перфектен ден; Тишината е всичко както при гмуркането де; Много вдишвания = на много кислород в кръвта; И накрая разбира се най-важното - НИКОГА не се отказвай!
Offtopic: Междувремно взех участие в един не толкова труден на пръв поглед велотур в Родопите. Много от хората използват подобни мероприятия за да правят контакти, да пийнат и хапнат хубави гозби, да се повеселят вечер край барбекюто. Има и други, които се гмуркат в изследване на собствената си психическата подготовка. Физически нещата са ясни. Казвам го защото когато става въпрос за лишаване на свобода в някакъв човешки аспект (било то и навик) в крайна сметка решението го взима разума. Един съвет - поставете пред Вас изпитание, което Ви изглежда непостижимо. Няма значение какво. Яденето (да препиете с бира или да преядете с кебабчета и кюфтета) не се брои. :)) Ако успеете един ден да го преодолеете, тогава може да сте 100% сигурни, че отслабването или преплуването на Босфора е лесна работа.
Отслабването е свързано с технически данни. Спорта и др. физически изпитания и в частност плуването боравят и с психически елементи. Трябва да е ясно, че да сте извън нормите (таблицата за килограми в зависимост от годините и височината) не означава непременно да сте ненормален или различен. В крайна сметка това е САМО една статистика и дава представителна извадка за човека. С психиката е по същия начин. Различни индивиди различна психика. Но с изключение - нямаме статистика...
Когато съпоставите физиката с психиката на мероприятие както е случая с велотура, разбирате колко са различни всъщност. Но ако желаете да сте здрави и писихически и физически ще се налага да плувате. Разбира се отново ще припомня - за всеки влак си има пътници. Всеки си има виждане и мнение по въпроса. Някои спортуват и слабеят заради нова любовница, други зарад его, трети зарад визия, четвърти за това че всички на един етап от живота знаят че се налага да стопяват натрупата тежест през годите. Аз една сутрин в края на 2008 г. се събудих и реших, че така не мога да продължавам. С тези така приятни "all inclusive" почивки, охолен и залежал снобски семеен животец нищо добро не ме чакаше. (Вижте ни само на снимката. Изглеждаме а и сме щастлива двойка. Нали?) На всичко отгоре и пушех. На всичко от горе и не спортувах. И така взех окончателно решение и промених ежедневието си. Обаче "забравих" най-важното - да се консултирам с жената... Вие това ли желаете? Не си мислете, че веднага съм запретнал ръкави и съм влязал в басеина, спортната зала и фитнеса. Но по късно за това. Темата, която дискутираме по правило трябва е за психологията и за основата на това да отслабнеш. Защото всеки процес започва и завършва в главата. За мъжете е по-сложно защото за разлика от жените понякога мислят и с другата си глава.  Слава богу жените имат само един орган, който иска само едно и не се бърка при взимането на решенията (в повечето общи случаи). 

Килограмите и натрупаната масна тъкан в човешкото тяло са резултат от начина на живот и се експонира директно върху провисналия стомах... Как идивида не само се храни а и как мисли и възприема Света зависи и от заобикалящата го среда. С какви приятели сте се обвързали? Те похапват ли? Пийват ли биричка всяка вечер пред блока? Не трябва да забравяме, че тялото и разума са едно цяло и те не съществуват самостоятелно а са един сихронизиран и добре работещ часовников механизъм. От този очевиден за мен факт може да извадим и много важен извод - промяната на храненето (и не само) води до коренна промяна в мисленето на индивида а от там и на възприятията. Ако плувате 3 години по средно 2-3 пъти седмично то тази дейност ще доведе до промяна до начина Ви на живот и от там до начина как Вие ще възприемате живота и заобикалящата среда като цяло. Това не са теоретични постановки и алабала приказки от моя страна. Това е сама истина. Емпирично доказано!
Напоследък много хора, които случайно ме срещат по обедно време да прекосявам бул. Прага, на път за плувния басеин Баня Мадара (препоръчвам го на всички!), задават въпроса с "мегапискелите". Използвам сравнението с "мегапикселите", защото който види нов цифров апарат първото нещо за което се хваща е да зададе умния въпрос: Колко мегапиксела е? Обичайния навик да питаме за ТТ данните в случая както и с камерата не помогна. Та на въпроса: Мога ли да отслабна като плувам? Не мога да Ви дам еднозначен отговор. Ще Ви се наложи да стигнете до края на тази статия. Написъл съм я за да ви даде насоки в подхода как да отслабнете и да ви насочи с още информация за това какво възможно Ви чака.
Не очаквайте да получите отговор на въпроса "Може ли да сме Щастливи с любовта на живота ни".
Много хора бъркат плуването с дейност близка на тази, която се извършва в джакузито на любим хотел или в спалнята. За тях (надявам се Вие не сте от този списък) джакузито представлява басеин с по-малки размери или по-малък мащаб. Говорим за мащаби защото между нас има и много математици и статистици и копнеят за конкретика.
За плуването като спорт е написано достатъчно но като форма на медитация и поддържане на ежедневния човешки тонус - много малко. Поствям плуването на първо място в моя списък.
Много лесно може да се научите - следвате определени правила и постигате желаните резултати бързо и в кратки срокове. В басеина Баня Мадара (няма реклама) има достъчно добри треньори, с които може да се запознаете и да ползвате тяхния опит по време на тренеровките. Дълбините на този спорт всъщност са висоти. Не ви е необходима задълбочена научна дейност за това. Изисква се само постоянство и упоритост. Има и достатъчно много сайтове, чрез които може да натрупате и постигнете завидни резултати в разумни срокове. Другото е самоосъвършенстване с наблюдение и количество свършена работа - или с др думи: количествените натрупвания водят до качествени промени. 
В забързаното и консумативно общество пълно с ангажирани хора и хомосапиенс от вида "Нямам време!", плуването не значи нищо освен загуба на ценното "ВРЕМЕ!" Духът и тялото са една единна система и не трябва да забравяме, че всяка от тях има нужда от своето време и дейности за да имаме организъм. Затова са нужни и редовните оргазми.
Изповядвам разбирането, че духът и тялото не са отделни части а съществува хармонична връзка между двете.
Разлика между плуването и гмуркането (очаквайте...).
1. Разликата между плуването и др. спортни прояви - лов и риболов, футбол..., бира-скара, голф, тенис и пр. .... (очаквайте...)
2. Какво Ви трябва за да започнете да слабеете с плуване. Всичко без самото плуване. както вече споменах - Всичко е в главата. И се започва с това, да вземете решение трайно да загубите част от теглото си, от което разбира се ще последва и промяната в мисленето Ви. Не го осъзнавате сега, нали? Как живееш включително и с какво се храниш през това време - какво тъпчеш в тялото си, каква активност водиш (как преминава деня и нощта ти) имат пряко отношение към духа и възприятието ти. Или на простичък език обяснено - По-добре НЕ започвайте процедурата с намаляването на теглото ако не сте решили окончателно да се разведете! Отново ще потретя  - ако се радвате на щастлив дебел и охолен живот с половинката си въобще преминете на следващата страничка и не си губете времето. 
Ето ме мен в подобна картинка: Снимка от Гърция с бившата ми жена (по-горе). Какво ни е зле!? Хубави гърди на място пък и големи.. има какво да барне човек. Аналогично - хубав бирен корем и разбира се доволно много мазнини (подкожни и на др. места..) нужни за поддържане на високия холестерол, който пък е нужен за многото мъжки хормон - тестостерон. Е...!?
А ето разликата и след промяната която наложи и намаляване на кг. От близо 98 кг. на 75 (виж снимката по долу). Затова горещо препоръчвам: Ако единия от партньорите твърдо е решил въпреки всички съвети в моята статия да отслабне, то задължително го дискутирайте не еднократно с половинката си. Защото със сигурност (трябва да ми повярвате), тя (половинката) ще бъде също поставена пред стресови ситуации и най-вероятно ще забележите доста моменти на изолации, конфронтации и разминаване на гледните Ви точки. Като за начало спора ще започне вероятно от кухнята, хладилника и може да завърши незадоволително в спалнята.
Да предположим обаче, че сте сам или сте готови да преминете през огъня... 

Преплуването на Босфора (не е задължително да го правите). Снимката е за да Ви каже, че няма невъзможни неща. Като се търкулне топката в посоката на "пречистването" (някои се пречистват всеки ден в църквата). Когато се топнах за първи път като възрастен в олимпийския басеин (бях на 39 г). Тогава плуване на 6 км. в открити води с още 2000 едри и не така едри плувци... ми се струваше фантастично и недостижимо.
По време на тренировките, на които се подлагах случайно един ден ми посочиха човек в коридора.  Не знаех, че става дума за Андрей (Андюс Фешън), който си плуваше безспирно цял час... Викам си: "Леле НЕвъзможно!" Така преминах подготовката си и един ден заминахме за участие в преплуването на Босфора.
Една година и половина струваше за да почна от 100м с почивки до 2 часа непрекъсното въртене без да спирам и финал тест в черно море сред медузите. По късно на съзтезанието сутринта преди да почнем срещнах отново случайно Андрей и той приятелски ми показа точно в кой момент трябва да наблегна и да вложа сили за да изляза от канала. Всички пропуснали този детайл им се налагаше да се връщат срещу течението! А повярвайте това в Босфора е невъзможно! Пребираха ги в лодките.
__________________________
А сега и най-важната част... :)))
3. Бонус при редовното "посещение" на басеина ("Баня Макара" поне 3-4 пъти седмично):
  • начин и място за медитация - синхронизацията на тялото и духа става с монотнна, ритмична синусоидална, физическа дейност. Плуването е хармонична активност, която изравнява и преразпределя енергията по цялото тяло. Ако не знаете при крола (а и в др. стилове) тялото прави движения които са симетрични. В процеса на самото плуване (след 30 мин) вие изпадате в нещо като транс и на практика е много трудно да задържите мисълта си върху нещо конкретно;
  • омекотявате кожата на тялото а петите не са напукани и не са ви нужни допълнителни мазила;
  • гоните всякакви гъбички;
  • получавате огромно количество кислород (няма друг такъв спорт където да набавите такова количество кислород за еденица време в кръвта си;
  • тонус и либидо - няма какво да крием но редовните посетители на басеина (баби и дедовци) и плувци - в частност по възрасните де посещават басеина не само да се справят с артрита и да раздвижват кокалите... Активността от самото плуване повдига либидото неумоверно много и за двата пола;
  • безплатно се къпете (редовно) и не миришете по време на работа (ако ходите по обяд);
  • балансира мускулатурата и не причинява травми като при другите спортове;
  • стабилизира кръвното налягане - няма да има да взимате хапчета за кръвно и заздравява сърцето и подобрява кръвообращението (може да умрете но не и от сърдечен удар);
  • според една от теориите разтоварвате целия психически товар в земята - водата е много добър проводник на лоша енергия и я отвежда извън тялото!
  • безплатно се надрусвате - след плуване живота е песен. Излизате с желание за живот и от лошото настроение няма и помен. Научно доказано е, че един плувен сеанс сутрин преди работа от 40-50 мин. води до промяна в настроението и психиката в положителен смисъл. Добивате желание за живот и работа Ви става песен. Депресията като състояние е трудно достижимо. Забравяте за всички проблеми. И ставате по концентриран и с мъдра мисъл.
  • Главоболие, асма  - считани за тежки неизличими симптоми на умора и отпадналост може да бъдат сведени до минимум или въобще да изчезнат при редовното практикуване на плуването;
4. Какво Ви е необходимо за да свалите килограми или да отслабнете. Отново погледнете моята публикация: "Бамя и люти чушки" и продължете:
  • Достатъчно добър и точен кантар. Професионалисите винаги работят с уреди! :) Може да го закупите от мен. Имам няклко варианта ценови. Спрял съм се на кантари с история пълна история, модерни с връзка към телефона Ви по блутут;
  • допълнителна физическа тренировка - коремни преси в различна разновидност поне 100 на ден 5х 20 с почивка, те помагат не само за да изглежда добре корема защото предполага се не сте на 20-30г. Те стягат коремните мускули и освен че превръщат мазнинките в мускул пречат да ядете безпирно; веднъж стегнат корема като почнете да го пълните усещате доскомфорт преди да сте стигнали до преяждане; самите мускули ги усещате опнъти и те не ви дават повече да приемате храна; по подобие на това да свиете стомаха с малко ядене и изведнъж да се опитате да го препълните - няма да успеете! :)
5. С(ъ)вети от Господин Ангелов:
- съвмествайте седмицата с почти всеки ден активност - колело др спорт - тенис или джогинг сутринт. почивката е неделя или събота; а коремните са всеки ден.
- Храната като диета- Бамята и лютите чушки - метаболизма как и колко бързо се изгарят калориите. Друг важен плод е ябълката. Мускулите и тренировките ядат мазнини. Мазнините по корема може да превърнете в мускули.
Таблица с данните свързани с годините, размера и килограмите.
Погълнатата енергия трябва да е поне 500-600 kcal по малко от тази която и Разходвате за да тръгне процеса на отслабване. Това си го засичата с кантара всяка сутрин на голо! :)
Слънцето (поглъщане на енергията), водата и ежедневния режим са важен фактор.  Спазвайте ги!
Отново да напомним - Не по късно от 18:30 последно хранене! Спане достатъчно и по-малко стрес през деня (да спортувате) и вечер сред семейното огнище само хубави емоции!!;
- поемане на течности - препоръчвам 100% натурални сокове (не е задължително да са БИО), които водят до ефекта на "активията".  Друг избор може да е китайския зелен чай, който е добре да поддържате на бюрото си винаги пълен до горе! Може чай от БГ билки разбира се.

3. Бонус при правилното и здравословно хранене (очаквайте!)
____________________________________________________
Задължително се консултирайте с доктор диетолог и психолог (брачен консултант) преди да вземете в предвид моите писания за основателен материал! Аз не го направих на времето!
Всички снимки, лица и събития използвани за основа на написаното са реални и действителни!

Ще съм щастлив ако само един читател съм навил да размисли върху това което е написано. А пък и ако успее да се промени без да се разведе, то тогава задължително моля да напише нещо хубаво в раздела за коментарите! :) 


Коментари

Unknown каза…
Благодаря за статията, накара ме да замисля.

Популярни публикации от този блог

Тайната рецепта на Белите Арменски Сладки от Антуан Ангелов

Бели сладки по рецепта на Баба Аннушка... Рецептата не е моя но тези сладки на снимката винаги ги правя с голяма любов а днес ги снимах...за спомен и за да ги споделя с Вас. Публикувам ги за да може да ги правите и Вие, читателю!  Така смятам, че мъртвите винаги оживяват и ще са  с нас... Причини да направите сладките може да бъдат много... Кръщене, Коледа, Нова Година, Сватба...  На моята втора сватба вече ги можех и почерпих с тях всички гости с гордост. За съжаление когато бях малък те винаги са свързани повече с лоши поводи, като традиция за "Бог да прости" при арменците. Стандарт са си и това е! :))) Повярвайте ми, преяждал съм с бели сладки и основно като малък за това си ходех на погребения с възрастните. :))) Смешно... Сега не ми е толкоз смешно...  НО А стига с обясненията ...и да преминем към самата рецепта: _______________________ Продукти 250гр. краве масло (немско!) 2 чаени чаши пудра захар 1 и 1/2 чаена чаша бяло брашно (аз купувам скъпо

Какво общо има между Изкуствения Интелект и Образованието в моето второ интервю по Дарик Радио...

След последното ми посещение в Дарик не успях да срещна Ники Кънчев из коридорите за да споделя снимки...  😁 Но пък можете да прослушате второто ми участие в ефира на Дарик излъчено на 4.10.2018 г. на тема: "Предизвикателства, които стоят пред образованието с навлизане на новите технологии в Изкуствения интелект." Да се похваля. Този път далеч по добра дикция и представяне. Или както казваха учителите едно време в СМА Киров - "Количествените натрупвания пораждат качествени промени!" Цялото интервю и статията ни по темата можете да намерите на този адрес: kontrax.bg . Същата статия бе публикувана и в Капитал , dir.bg и др. медии. Та, медийна звезда съм си вече и това е! Сега чакам само Антон Хекимян да ме покани в сутрешния блок на bTV за да му разкажа що е изкуствен интелект и има ли почва у нас.😂😂😂

Тайната рецепта на арменските лозови сарми с кайма.

Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" при готвенето и рецептата но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Сърми с лозови листа и кайма- около 6 порции (40-50 сърмички стават) Преди да запозна малко пред история... Нали гледам да пиша правилно в блога първо се зачудих кое е правилно: сЪрма или сАрма. Оказва се че това са две различни думи! Препратка е тук . Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Затова реших да изпозлвам и двете думи за да е по- изгодно търсенето в google. И така... _________ Необходми продукти: 500 гр. кайма (аз слагам смес), 100гр-1/2 чаена чаша ориз, 3 глави лук, копър (може и замразен), магданоз и джоджън по 1 шепа, сол 1 чаена лъжица и черен пипер 1/2 ч.л. Хайде стига статистика! Захващайте се за работа че има гладни!