Пропускане към основното съдържание

Тайната рецепта на Белите Арменски Сладки от Антуан Ангелов

Бели сладки по рецепта на Баба Аннушка...
Рецептата не е моя но тези сладки на снимката винаги ги правя с голяма любов а днес ги снимах...за спомен и за да ги споделя с Вас.
Публикувам ги за да може да ги правите и Вие, читателю! 
Така смятам, че мъртвите винаги оживяват и ще са  с нас...


Причини да направите сладките може да бъдат много... Кръщене, Коледа, Нова Година, Сватба...  На моята втора сватба вече ги можех и почерпих с тях всички гости с гордост.


За съжаление когато бях малък те винаги са свързани повече с лоши поводи, като традиция за "Бог да прости" при арменците. Стандарт са си и това е! :)))
Повярвайте ми, преяждал съм с бели сладки и основно като малък за това си ходех на погребения с възрастните. :)))
Смешно... Сега не ми е толкоз смешно... 



НО А стига с обясненията ...и да преминем към самата рецепта:

_______________________
Продукти
250гр. краве масло (немско!)

2 чаени чаши пудра захар
1 и 1/2 чаена чаша бяло брашно (аз купувам скъпо немско брашно).

Предварителна подготовка:
Разтопява се маслото до момента преди да почне да се пържи - (започват едни балони да се образуват). Тогава веднага се прецежда в подсушена тепсия (кръгла) НЕ алуминиева!
Оставя се да изстине.
Пресява се пудрата захар.
Пресява се брашното ( В отделни съдове са)


След като маслото е изстинало се поставя п.захар и започва голямото бъркане. По-точно биене около 20-25минути с ръка, докато стане пухкав маслен крем. Внимание! Това не е бъркане или автоматичен процес за кухненски робот! Не се бърка с нищо а се работи с голи ръце! А и ако са космати става още по вкусно :))) Ако искате да спазите процеса трябва да ползвате ръката за да направите сместа консистентна (не знам дали правилно го написах!). В повечето форуми ще видите какви ли не начини за приготвянето но това тук е истинската ОРИГИНАЛНА рецепта за БЕЛИТЕ АРМЕНСКИ СЛАДКИ! Така че запретвайте ръце :)


Процес е дълъг и трябва внимателно и усърдно да го правите. Докато бъркате сместа се загрява и е добре да я изнасяте от време на време на вън или в хладилника за малко да има време да изстине (защото се загрява от месенето и сместа се разваля!). А и няма да издържите на самото биене. Биенето е по скоро движение с шепата от една страна на тавата до другия и край. Не е точно месене... 


Когато получите консистенцията която е бяла и пухеста
ПОСТЕПЕННО се поставя брашното и тука се следи тестото да е по-меко от пластелин, но не твърдо, защото се чупят курабийките при оформянето. Самото месене приключва едва след като тестото стане на малки бучки и трябва трудно да се слепва - но да може да се задържа при овалянето. Поради това и няма точна доза на брашното, понякога поема 1 1/2 , друг път 2 чаши, Но не повече от 2 чаши! Внимавайте с Маслото - не трябва да има миризма и е желателно да е скъпо немско... знете си "в ляво да има жена която да дои кравата!" :))).
Нарязва се тестото на кубчета и се оформят по желание - аз го правя като баба на S (оригинала), или на топчета както повечето знаят. Вижте снимките.
Пекат се в загрята фурна около 160-180 градуса , така поставени стоят 5мин, после фурната може и да се изключи. Проверява се дали са готови - като се натиснат да не пропада пръста. Втвърдят ли се - вадим ги веднага! Внимавайте да не загорят от долу!
Щом изстинат се поръсват с п.захар-пак по желание.
Най-вкусно разбира се е самото сурово тесто! Пробвайте задължително!:)

Тъй като видях че има яко търсене в Гуглето на моята статия добавих и снимки (29.11.2014 г). Вижте добавих и рецептата за Мантъто или Манти както му викат в Турция на този линк.

Междувременно се забавлявайте с др. статии в моя блог. Ако Ви харесват... или Ви харесват ще се радвам много. Защото това са моите БЕЛИ сладки! :))) Ако сте се справили с всичко както трябва когато отхапете S форматирана бяла арменска сладка трябва да се е получил отвор вътре - празено пространство във форма на сърцевина "ядро".. Но не се обезкуражавайте ако го няма, могат го само най-добрите... сериозните които правят редовно любов, бели сладки и още нещо.. :)))

Да ви е сладко!
С много обич и благодарност за Баба ми Ануш, Бог да я Прости!

Коментари

Анонимен каза…
Много благодаря за рецептата! Издирвам я от години,но безуспешно :-( Това са едни от любимите ми,правеше ги леля Луси,сестра на баба ми,но с нея си отиде и рецептата ......Правеше ги за специални поводи-сватба,годеж,бал.Обясняваше ми как се правят,но "вятър ме вее" ;-) На въпроса ми как се прави дупчицата в средата се смееше и казваше,че им слага клечица и после я вади ;-),а после отговаряше,че се е справила добре щом има дупчица ;-) Ще опитам да ги направя,въпреки че съм респектирана от рецептата ;-).Още веднъж БЛАГОДАРЯ!
Жани каза…
Много ми хараса рацептата, с удоволствие бих опитала да ги направя!
Поздрави!
Unknown каза…
Лелееее братчед де ме върна, и аз ги помня от баба Ануш ,ако си запазил и рецептата за лозовите тънки сърмички ,.....ДАВАЙ ЯЯЯЯЯ!
Анонимен каза…
Браво за хубавата и добре обяснена автентична рецепта! Аплодисменти! Но чакам и постните лозови сърмички - нали обеща в рецептата за същите с кайма?
И сърдечен поздрав! Бъди здрав, усмихнат и с късмет!:)
Manya каза…
Благодаря за рецептата. Бъдете жив и здрав. Ще опитам.

Популярни публикации от този блог

Какво общо има между Изкуствения Интелект и Образованието в моето второ интервю по Дарик Радио...

След последното ми посещение в Дарик не успях да срещна Ники Кънчев из коридорите за да споделя снимки...  😁 Но пък можете да прослушате второто ми участие в ефира на Дарик излъчено на 4.10.2018 г. на тема: "Предизвикателства, които стоят пред образованието с навлизане на новите технологии в Изкуствения интелект." Да се похваля. Този път далеч по добра дикция и представяне. Или както казваха учителите едно време в СМА Киров - "Количествените натрупвания пораждат качествени промени!" Цялото интервю и статията ни по темата можете да намерите на този адрес: kontrax.bg . Същата статия бе публикувана и в Капитал , dir.bg и др. медии. Та, медийна звезда съм си вече и това е! Сега чакам само Антон Хекимян да ме покани в сутрешния блок на bTV за да му разкажа що е изкуствен интелект и има ли почва у нас.😂😂😂

Тайната рецепта на арменските лозови сарми с кайма.

Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" при готвенето и рецептата но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Сърми с лозови листа и кайма- около 6 порции (40-50 сърмички стават) Преди да запозна малко пред история... Нали гледам да пиша правилно в блога първо се зачудих кое е правилно: сЪрма или сАрма. Оказва се че това са две различни думи! Препратка е тук . Сигурен съм че няма да Ви изненадам с кой знае каква "тайна" но се предполга, че поне ще Ви подесетя да изненадате с утрешно сърмено меню половинката и/или децата. Затова реших да изпозлвам и двете думи за да е по- изгодно търсенето в google. И така... _________ Необходми продукти: 500 гр. кайма (аз слагам смес), 100гр-1/2 чаена чаша ориз, 3 глави лук, копър (може и замразен), магданоз и джоджън по 1 шепа, сол 1 чаена лъжица и черен пипер 1/2 ч.л. Хайде стига статистика! Захващайте се за работа че има гладни!